Nee, het hacken van een slimme meter is niet eenvoudig. De veiligheid van de slimme meter is ook op aandringen van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond beter gewaarborgd.
Elke slimme meter is apart beveiligd en moet dan ook apart gehackt worden. De data die wordt uitgewisseld tussen de slimme meters en het systeem van de netbeheerder wordt versleuteld. De netbeheerder mag geen informatie opslaan die herleidbaar is naar een consument. Gegevens als naam, adres, postcode en klantnummer worden niet opgeslagen in de meter en uitgewisseld. Het unieke meternummer wordt voor de identificatie van de meter gebruikt.
Aandachtspunten
De data die vanuit de slimme meter wordt verstuurd naar de noemt men ook wel communicatie via de .
De netbeheerder mag maandelijks de meter uitlezen en de informatie doorsturen naar je energieleverancier. Je leverancier gebruikt deze informatie om je maandelijkse verbruiksoverzicht te maken.
De slimme meter wordt ook uitgelezen als je gaat verhuizen of overstapt op een andere energieleverancier.
Daarnaast wordt regelmatig de interne klok gecontroleerd en gesynchroniseerd.
Als je de slimme meter uit laat zetten, worden de meterstanden niet meer doorgegeven. De controle van de meter vindt nog wel plaats.
Voor het dagelijks binnenhalen van de meterstanden moet je expliciet toestemming geven. Deze gegevens worden daarna doorgestuurd naar een door jou geselecteerde leverancier, ook wel genoemd. Je kunt de gegevens hierna online inzien via een inlogcode. Deze toepassing wordt ook wel een energieverbruiksprogramma of energiemanager genoemd. De veiligheid van deze gegevens is afhankelijk van het gehanteerde protocol van de leverancier en van de veiligheid van je eigen internetverbinding.