Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mag mijn buurman over de erfgrens heen bouwen?

Als de buurman over de erfgrens heen bouwt, komt hij op het erf dat jouw eigendom is. Dat mag - op wat uitzonderingen na - niet zonder jouw toestemming.

Overbouw toegestaan

Soms moet je de overbouw toestaan, bijvoorbeeld als dit in een overeenkomst is geregeld of als er een bepaald recht is gevestigd. Bij een nieuwbouwwoning wordt bijvoorbeeld vaak in de eigendomsakte al een erfdienstbaarheid van overbouw gevestigd. Dit houdt in dat je als eigenaar van je perceel en woning overbouw van de buren moet toestaan.

Overbouw niet toegestaan

Is er geen erfdienstbaarheid van overbouw gevestigd en heeft de buurman je niets gevraagd? Of was je niet akkoord en heeft de buurman met zijn bouwwerk toch de erfgrens overschreden? Je kunt dan van de buurman eisen, dat hij het gebouw of werk verwijdert.

Het kan zijn dat de buurman door afbraak onevenredig zwaar benadeeld wordt, terwijl jij eigenlijk niet zoveel last hebt van de overbouw. In dat geval wegen de belangen van de buurman zwaarder dan jouw belangen, mits de buurman geen grove schuld heeft aan het ontstaan van de situatie van de overbouw. Je kunt dan geen afbraak eisen. Je kan uit twee dingen kiezen:

  1. Je verleent de buurman een erfdienstbaarheid tot het handhaven van overbouw. De buurman betaalt je daarvoor een vergoeding.
  2. Je verkoopt het stukje grond waarop of onder - denk bijvoorbeeld aan een kelder - er door de buurman gebouwd is.

Ook als je akkoord bent met overbouw van de buurman is het verstandig één van de twee bovenstaande dingen te doen.

Aandachtspunten


Verjaring

  • De vordering van de buurman om een erfdienstbaarheid te vestigen tot het handhaven van de overbouw of om het betreffende stukje grond te mogen kopen, verjaart niet.
  • Een vordering tot wegnemen van de overbouw verjaart na 20 jaar.

Vergunningsplicht

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube