Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet de verkoper van een bestaande woning de gebreken herstellen die een bouwkundige vindt?

Nee, meestal is de verkoper hier niet toe verplicht. Maar het hangt wel af van wat je hier als koper over hebt afgesproken met de verkoper. Heb je de koopovereenkomst al getekend?

De koopovereenkomst is nog niet getekend

​Als je als particulier koopt, dan is pas sprake van een koop als de koopovereenkomst door jou en de verkoper is ondertekend. Voor die tijd ben je nog niet gebonden.

Als de keuring wordt uitgevoerd vóór het ondertekenen van de koopovereenkomst, dan kun je de geconstateerde gebreken en de berekende herstelkosten gebruiken om te onderhandelen met de verkoper over de verkoopprijs. 

De koopovereenkomst is al getekend

Als de keuring wordt uitgevoerd nadat de koopovereenkomst door jou en de verkoper is ondertekend, dan kun je herstel eisen als dat zo in de koopovereenkomst is afgesproken. Het is niet gebruikelijk dat dit wordt afgesproken.

Mogelijk kun je nog van de koop af als in de koopovereenkomst een  met betrekking tot een bouwkundige keuring is opgenomen. Of je daadwerkelijk kunt ontbinden hangt af van de geconstateerde gebreken en van de formulering van de ontbindende voorwaarde.

Aandachtspunten

  • Gebruik je de model koopovereenkomst, dan staat het keuringsvoorbehoud in artikel 15.1 onder c als je een bestaande eengezinswoning koopt en in artikel 18.1 onder c als je een appartement koopt.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube