Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik vragen van mijn makelaar over mijn financiële situatie beantwoorden?

Je bent niet verplicht om vragen over jouw financiële situatie te beantwoorden. 

Bij (ver)koop van een woning stelt de makelaar deze vragen meestal in het kader van zijn advisering. Hierdoor krijgt hij inzicht in bijvoorbeeld het ontstaan van een eventuele restschuld. 

Het staat de makelaar vrij om de opdracht te weigeren, als je zijn vragen niet wilt beantwoorden. Voor de makelaar bestaat namelijk het risico dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele nadelige gevolgen. Bijvoorbeeld als hij het huis voor je verkoopt en hij je niet heeft kunnen waarschuwen voor het ontstaan van een restschuld.

Aandachtspunten

  • Op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is jouw makelaar verplicht om cliëntenonderzoek te doen. Hij moet onderzoek doen naar de identiteit van partijen. De makelaar kan bijvoorbeeld een kopie maken van je identiteitsbewijs. Maar daarbij moet hij wel de pasfoto en het BSN-nummer onzichtbaar maken. Daarnaast is de makelaar verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan het FIU (Financial Intelligence Unit).

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube