Kennisbank
Waarom moet ik, om dag- en nachtstroom te kunnen blijven gebruiken, overstappen op een slimme meter?
Dat kan komen doordat vanaf 1 juli 2021 het signaal, dat zorgt voor de schakeling tussen de dag- en de nachtmeter, verdwijnt. Dit zogenoemde toonfrequent signaal (TF-signaal) wordt alleen nog gebruikt voor oudere elektriciteitsmeters. De slimme meter maakt, voor het schakelen tussen dag- en nachtstroom, gebruik van een andere, modernere techniek. Het zendsysteem van het TF-signaal is verouderd en wordt vanwege het kleine aantal gebruikers niet meer vervangen. Alle huishoudens met een TF-signaal afhankelijke elektriciteitsmeter krijgen (opnieuw) een slimme meter aangeboden door hun netbeheerder.
Welke keuzes heb ik?
Plaats een slimme meter
Als je gebruik wilt blijven maken van het dag- en nachttarief moet je de slimme meter aanvragen. Meestal zijn daar geen kosten aan verbonden. Als je niet wilt dat de slimme meter op afstand wordt uitgelezen, kun je de zendmodule van de slimme meter uit laten zetten. De slimme meter werkt dan hetzelfde als een digitale meter.
Overstappen van dubbeltarief naar enkeltarief
Je kunt ook overstappen op een enkeltarief. Regel dit met je energieleverancier.
Aandachtspunten
- Als de salderingsregeling in de komende jaren wordt afgebouwd zullen, daaraan voorafgaand, alle draaischijfmeters verplicht vervangen worden. Het TF-signaal wordt vooral gebruikt voor het overschakelen van dag- naar nachttarief bij deze oude meters.
- De prijsverschillen tussen dag- en nachtstroom zijn niet zo groot als in het verleden. Maar als je veel stroom overdag opwekt met zonnepanelen en ’s nachts en in het weekend veel stroom verbruikt, kan het een voordelige optie zijn. Dan heb je na 1 juli 2021 wel een slimme meter nodig.
- Een voordeel van de slimme meter is dat daarmee flexibele prijzen mogelijk zijn. In de toekomst zullen flexibele prijscontracten steeds vaker worden aangeboden. De stroomprijzen kunnen dan per uur verschillen. Door apparaten slim aan- en uit te schakelen, kun je gebruikmaken van de voordeligste prijs voor stroom. Zo'n energiecontract wordt een dynamisch energiecontract genoemd.
- Het TF-signaal wordt behalve voor het overschakelen van dag- naar nachttarief ook een enkele keer gebruikt voor het aan- en uitschakelen van bijvoorbeeld een boiler of portiekverlichting. Als na 1 juli 2021 het TF-signaal verdwenen is, is dat ook niet meer mogelijk en moet je voor een alternatief kiezen, bijvoorbeeld voor een tijdschakelaar.
Om mensen te helpen met een boiler heeft Netbeheer Nederland een stappenplan gemaakt. - Het exacte moment van overschakelen tussen dag- en nachttarief verschilt per regio en per . Als je wilt weten wie jouw netbeheerder is kun je dat opzoeken in het eancodeboek.nl
- Dag- en nachtstroom is eigenlijk niet de juiste benaming, aangezien het lage tarief ook in de weekenden en tijdens feestdagen wordt gerekend. Vandaar dat het ook wel piek- en daltarief of hoog- en laagtarief wordt genoemd.
Hoe nu verder
- Ga naar Netbeheer Nederland voor meer informatie.