Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat is de WOZ voormelding?

Heb je onlangs (inzicht in) de van de woning gekregen? 
Gaat het dan om de WOZ-waarde van de woning voor belastingjaar 2023 met 1 januari 2022?

  • Ja. Je hebt een WOZ voormelding ontvangen 
  • Nee.Je hebt geen WOZ voormelding ontvangen

WOZ-voormelding

In veel gemeenten krijg je vooraf inzicht in de voorlopige WOZ-waarde voor 2023 van de woning. Je kunt dan zien op basis van welke gegevens deze is vastgesteld. Dit heet de WOZ-voormelding of voorlopige WOZ-waarde.

Je krijgt hierdoor vooraf inzicht in de opbouw van de  van de woning. Controleer of de  juist zijn. Is dat niet het geval, dan kun je dat direct aan de gemeente doorgeven. De gemeente bekijkt je reactie en geeft hier terugkoppeling op. 

Doel
Het doel van de voormelding is om begin 2023 een correcte, definitieve WOZ-waarde te sturen. Eventuele fouten kun je met behulp van de voormelding in een eerder stadium op informele wijze doorgeven. Zo voorkomt de gemeente veel bezwaar- en beroepsprocedures.

Niet officieel
je kunt niet in bezwaar of beroep tegen de voorlopige WOZ-waarde want de waarde is nog niet de officieel vastgesteld. Ook heeft de voormelding of voorlopige beschikking geen gevolgen voor je rechten om tegen de definitieve WOZ-beschikking in bezwaar te komen. 

Voormelding niet overal
De gemeente is niet verplicht om vooraf inzicht te geven in de WOZ-waarde voor 2023. Ook is niet vastgelegd op welke wijze gemeenten dit moeten doen. Zo zullen niet alle gemeenten meedoen en kunnen er ook verschillen ontstaan in de uitvoering tussen gemeenten onderling.

Geen WOZ-voormelding

Als je een hebt gekregen voor het jaar 2022 met  1 januari 2021 dan is dit geen voorlopige WOZ-waarde. Dit is dan een officiële beschikking voor het jaar 2022 waartegen je  tijdig bezwaar moete maken als je het er niet mee eens bent.

Aandachtspunten

  • Wil je zeker weten of jouw gemeente meedoet en wanneer je de (voorlopige) WOZ waarde voor 2023 ontvangt? Neem dan contact op met de gemeente of het belastingsamenwerkingsverband waarbij de gemeente is aangesloten.
  • Sommige gemeenten sturen een vragenformulier mee met de voorlopige WOZ. Vaak krijg je deze als je onlangs hebt verbouwd, een woning hebt gekocht of als de nieuwbouwwoning is opgeleverd. Je bent in principe verplicht om mee te werken aan dit vragenformulier, omdat dat van belang is voor het vaststellen van een juiste WOZ-waarde en voor het vaststellen van de juiste belastingaanslagen.  

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube