Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welk opleveringsrapport gaat vóór, dat van de aannemer of van mijn bouwkundige?

Het opleveringsrapport dat ondertekend is door jou en de aannemer heeft juridisch de meeste waarde. Dit is het zogenoemde .

Schaduwrapport

Het kan zijn dat het rapport opgesteld door de bouwkundige die jij hebt ingeschakeld, door jou en de aannemer wordt ondertekend en dus als proces verbaal van oplevering is aan te merken. Meestal stelt de aannemer echter een opleveringslijst op die door jou en de aannemer wordt ondertekend, waardoor het rapport van de aannemer is aan te merken als proces verbaal van oplevering. Het rapport opgesteld door de bouwkundige is dan aan te merken als een zogenoemd schaduwrapport.

Als het goed is bevatten het proces verbaal van oplevering en het schaduwrapport dezelfde opleveringspunten. Controleer aan het einde van de oplevering, vlak voor ondertekening van het proces verbaal van oplevering, of de aannemer alle punten uit het schaduwrapport heeft overgenomen. Zo voorkom je dat je recht op herstel vervalt van gebreken die niet zijn opgenomen in het proces verbaal van oplevering. De aannemer moet eventueel ontbrekende punten alsnog overnemen,  desnoods als discussiepunt.

Herstel tijdens oplevering

Soms zegt de aannemer toe een aantal gebreken, bijvoorbeeld een kras in het schilderwerk, direct tijdens de oplevering te zullen herstellen. De aannemer noteert die gebreken dan meestal niet op het proces verbaal van oplevering. Als je een bouwkundige hebt ingeschakeld zal hij die punten wel in het schaduwrapport noteren, omdat de bouwkundige op dat moment nog niet kan vaststellen of de punten na oplevering hersteld zullen zijn. Controleer zo spoedig mogelijk na oplevering zelf of het toegezegde herstel is uitgevoerd en meld gebreken waarbij dit niet het geval is schriftelijk bij de aannemer. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube