veh-Miljoenennota-2022

Miljoenennota

Dit zijn de belangrijkste plannen voor 2022

Het kabinet heeft de Miljoenennota met de financiële plannen voor 2022 gepresenteerd. Welke voorstellen zijn er precies en wat ga je daar als huiseigenaar van merken? Onze financiële experts houden je op de hoogte. Laatste update: 21 september 2021

Woningmarkt

Sep 2021Hier kunnen Q&A's worden geplaatst
Handig om onderaan te beginnen, dan kun je als er iets nieuws komt het bovenaan plaatsen. Anders moet je ze allemaal één regel naar beneden plaatsen, da's een naar werkje...
TIP

 

 HANDIG:

 


Energie

Sep 2021Hier kunnen Q&A's worden geplaatst
Handig om onderaan te beginnen, dan kun je als er iets nieuws komt het bovenaan plaatsen. Anders moet je ze allemaal één regel naar beneden plaatsen, da's een naar werkje...
Vereniging Eigen Huis - woning verwarmen icoon

TIP ????

 

 HANDIG: Ga jij in 2021 meer energiebelasting betalen? Reken het uit met onze energiebelastingtool.

 


Hypotheek

Sep 2021Hier kunnen Q&A's worden geplaatst
Handig om onderaan te beginnen, dan kun je als er iets nieuws komt het bovenaan plaatsen. Anders moet je ze allemaal één regel naar beneden plaatsen, da's een naar werkje...
TIP

 

 HANDIG:

 


Belasting

Sep 2021Hier kunnen Q&A's worden geplaatst
Handig om onderaan te beginnen, dan kun je als er iets nieuws komt het bovenaan plaatsen. Anders moet je ze allemaal één regel naar beneden plaatsen, da's een naar werkje...

TIP: Schenkbelasting besparen? Maak dan in 2021 nog gebruik van de van jaarlijkse vrijstelling van ouders aan kinderen!

 

 HANDIG: Is oversluiten iets voor jou? Bekijk het online met De Hypotheekwacht

 


Belasting op elektriciteit daalt, belasting op gas stijgt

Voor 2021 gelden nieuwe belastingtarieven, die ook gevolgen hebben voor je energierekening: de belasting op elektriciteit daalt, de belasting op gas stijgt. Bij een gemiddeld verbruik (3.180 kWh stroom en 1.370m3 gas) betekent dat over heel 2021 het volgende:

  • de belasting op gas stijgt met bijna €26, de belasting op elektriciteit daalt met €13. Hiermee stimuleert het kabinet duurzamer energieverbruik.
  • ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2021 met ruim €31 naar €559.
  • de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas én elektriciteit stijgt met bijna 10%; voor een gemiddeld huishouden is dat €23. 

Ga jij in 2021 meer energiebelasting betalen? Reken het uit met onze energiebelastingtool

Energielabel wordt mogelijk duurder

De kosten voor een energielabel gaan in 2021 mogelijk flink omhoog: nu kost een label gemiddeld €7,50, volgend jaar zou dat gemiddeld €190 zijn. Belangrijkste verandering is dat een energiedeskundige het label aan huis gaat bepalen. 

Of deze tariefverhoging doorgaat, is nog onzeker. Lees hier de laatste stand van zaken over het energielabel.

Heeft jouw huis nog geen energielabel en overweeg je in de komende jaren te gaan verhuizen? Regel het label dan nog dit jaar. Dan weet je zeker dat je het lage tarief betaalt.  

Tijdelijke verhoging isolatiesubsidie stopt

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) - voor isolatie van twee of meer delen van je woning - verandert per 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 krijg je nog 30% van de isolatiekosten vergoed, in 2021 zal dit percentage lager zijn. De subsidieregeling geldt alleen voor bestaande woningen; per woning krijg je maximaal €10.000 subsidie. De SEEH gaat vanaf 2021 op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (voor o.a. warmtepompen).

Vereniging Eigen Huis - woning verwarmen icoon

Wil je nog profiteren van de huidige regeling, ga hier dan nog voor het einde van het jaar mee aan de slag. Op een gemiddelde isolatieklus van €4.000 ‘verdien’ je nu €400. Houd er rekening mee dat je de subsidie pas kunt aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.

Isolatiesubsidie en subsidie voor duurzame energie worden samengevoegd

In 2021 gaat de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor isolatie op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (voor o.a. warmtepompen). Het totale budget wordt minder. Nu is er voor de subsidiepotten samen ongeveer 180 miljoen beschikbaar, in 2021 is dat nog maar 115 miljoen. Ook wordt bekeken of de subsidie voor warmtenetaansluitingen per 2021 uit deze pot kan worden betaald. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend.

Wil je volgend jaar investeren in het verduurzamen van je woning? Voorkom dat de subsidiepot al leeg is en wacht niet te lang.

Extra geld voor Regeling Reductie Energieverbruik

In 2021 komt €150 miljoen extra beschikbaar voor de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Via deze regeling kunnen gemeenten een uitkering aanvragen om huiseigenaren te helpen bij energiebesparing. Het gaat hierbij om kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals LED-lampen, tochtstrips of het goed inregelen van de cv-installatie.

Postcoderoosregeling wordt een subsidieregeling

De postcoderoosregeling - voor VvE’s en energiecoöperaties - wordt per 1 januari 2021 vervangen door een subsidieregeling. Voor huidige deelnemers komt er een overgangsrecht. 

VvE’s en energiecoöperaties die gebruikmaken van de postcoderoosregeling krijgen korting op de energiebelasting als ze investeren in zonnepanelen ‘op afstand’. De zonnepanelen liggen niet op het eigen dak, maar bijvoorbeeld in een weiland in de buurt. Of de subsidieregeling investeren in zonnepanelen interessanter maakt, is nu nog onduidelijk.

Lees meer over de postcoderoosregeling

Belasting

Geen overdrachtsbelasting meer voor jongeren

Met ingang van 2021 vervalt eenmalig de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning voor iedereen onder de 35 jaar. Vanaf april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Normaal betaal je als koper voor de overdracht 2% van de aankoopsom. Op een woning van €200.000 scheelt dat dus €4.000 aan overdrachtsbelasting. Ook als je onder de 35 bent en al een koophuis hebt, kun je bij het kopen van een ander huis eenmalig gebruikmaken van deze regeling. Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen.

Koop je samen met je partner een huis en is de één onder de 35 jaar en de ander 35 of ouder, dan betaalt de jongste geen belasting over zijn/haar deel en de oudste het normale tarief van 2%. Of je in aanmerking komt voor de vrijstelling wordt bepaald bij de sleuteloverdracht; bij de notaris onderteken je een verklaring.

Lees ook de veelgestelde vragen over de overdrachtsbelasting

Inkomstenbelasting daalt

In 2021 daalt het percentage in de eerste schijf van de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Hierdoor betaal je minder belasting over je inkomen tot €68.507 en houd je dus netto meer over.

Lees meer over de inkomstenbelasting

Schenkvrijstellingen voor één jaar omhoog

De jaarlijkse vrijstelling voor een schenking door ouders aan hun kinderen wordt voor 2021 eenmalig verhoogd. De vrijstelling is nu €5.515 en wordt €6.604. Ook de schenkvrijstelling voor overige ontvangers van een schenking gaat omhoog van €2.208 naar €3.244. In 2022 gaan de schenkvrijstellingen weer omlaag.

Heffingsvrije vermogen gaat omhoog

Het vermogen waarover je geen belasting betaalt, gaat volgend jaar omhoog van €30.846 naar €50.000 (of €100.000 samen met een fiscaal partner). Aan de andere kant stijgen de belastingtarieven licht, van 30% naar 31%. Dat betekent dat je over het bedrag boven het heffingsvrije vermogen meer belasting gaat betalen. Ook stijgen de tarieven die het rendement over spaargeld en beleggingen bepalen.

WOZ-waarden gaan omhoog

Door de stijgende prijzen van woningen gaan de WOZ-waarden in 2021 waarschijnlijk met 6-8% omhoog. De hoogte van je WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb). Daarom is het belangrijk je WOZ-waarde goed te controleren en eventueel bezwaar te maken.

Lees alles over de WOZ
Bekijk de video ‘Zo werkt de WOZ’  

Minder voordeel hypotheekrenteaftrek bij een hoog inkomen

Als je jaarinkomen hoger is dan €68.507, heb je per 1 januari 2021 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek: het aftrekpercentage daalt van 46% naar 43%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar. 

Vereniging Eigen Huis - waarde woning icoon

Heb je een hoog jaarinkomen en ben je van plan je hypotheek over te sluiten? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dat nog in 2020 te doen. De oversluitkosten en boeterente zijn dan nog tegen het hogere percentage aftrekbaar

Eigenwoningforfait daalt 

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.110.000 daalt in 2021 naar 0,5%. In 2020 was dit nog 0,6%. Door een lager eigenwoningforfait stijgt de aftrekpost eigen woning. Deze maatregel compenseert de hierboven genoemde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Hoger eigenwoningforfait bij de uitzendregeling 

In 2020 is het eigenwoningforfait verlaagd, ook voor wie gebruikmaakt van de uitzendregeling. Er ligt een voorstel om dit terug te draaien. De uitzendregeling houdt in dat je woning – onder voorwaarden – je hoofdverblijf blijft als je tijdelijk wordt uitgezonden door je werkgever. De hypotheekrente blijft dan gedurende de uitzending aftrekbaar.

Lees meer over de uitzendregeling

Aftrekpost Wet Hillen wordt verder afgebouwd

Heb je geen of een kleine hypotheekschuld? Oftewel: is je eigenwoningforfait hoger dan je aftrekbare kosten, zoals de hypotheekrenteaftrek? Dan heb je volgens de Wet Hillen recht op een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Deze aftrek wordt sinds 2019 in 30 jaar afgebouwd.

In 2021 is nog 90% van het positieve verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten eigen woning aftrekbaar; in 2020 was dit 93%. Omdat je door deze afbouw mogelijk inkomen uit je eigen woning krijgt, kan het zijn dat je meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Lees meer over de Wet Hillen

Overdrachtsbelasting voor beleggers naar 8%

Koop je een woning om die vervolgens te verhuren, dan betaal je in 2021 flink meer overdrachtsbelasting: 8% in plaats van 2%. Ter illustratie: bij een woning van €300.000 betaal je nu €6.000 aan belasting, volgend jaar is dat €24.000. De verhoging geldt ook voor ouders die een huis kopen voor hun kinderen.

Hypotheek

Kostengrens NHG wordt €325.000

Een hypotheek kun je afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan tot een bepaald bedrag, ook wel de kostengrens of NHG-grens. In 2020 ligt deze kostengrens op €310.000. Volgend jaar gaat deze grens omhoog naar €325.000. Neem je energiebesparende maatregelen, dan kun je in 2021 een maximale hypotheek krijgen van €344.500 (106% van de marktwaarde), in 2020 is dit €328.600. De extra 6% moet je volledig uitgeven aan energiebesparende maatregelen.

Tweeverdieners kunnen meer lenen 

Het laagste inkomen van tweeverdieners gaat in 2021 waarschijnlijk voor 90% meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. In 2020 is dat 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners meer lenen. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is.

Benieuwd hoeveel je nu kunt lenen? Bereken het hier
Regel onafhankelijk hypotheekadvies

Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag 

Een studieschuld telt per 1 januari 2021 mogelijk minder zwaar mee bij de aanvraag van een hypotheek. Hierdoor kun je meer lenen. Nu gebruiken hypotheekverstrekkers een vaste rekensom voor het wegen van de studieschuld, straks wordt de wegensfactor gekoppeld aan de gemiddelde rente van 5 jaar (de rente van de studieschuld). Is deze bijvoorbeeld onder de 1%, dan is de wegingsfactor in 2021 bij een oude studieschuld 0,65 in plaats van 0,75 en bij een nieuwe studieschuld 0,35 in plaats van 0,45. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is.

Lees meer over hypotheek en studieschuld
Benieuwd hoeveel je nu kunt lenen? Bereken het hier

Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek

Energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of isolatie, kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Je mag dan 106% lenen in plaats van 100% van de marktwaarde. Vanaf 2021 geldt dit niet meer voor een zonneboiler, omdat je deze niet kunt terugverdienen binnen 30 jaar (looptijd hypotheek). Ook de hr-ketel is van de lijst gehaald.

Wil je volgend jaar investeren in het verduurzamen van je woning? Voorkom dat de subsidiepot al leeg is en wacht niet te lang.

Kennis- en ervaringstoets verdwijnt bij verhogen hypotheek

Wil je een extra hypotheek van maximaal €25.000 aanvragen voor energiebesparende maatregelen? Vanaf 2021 vervalt de kennis- en ervaringstoets bij ‘execution only’ (een hypotheek afsluiten zonder advies). 

De overheid hoopt hiermee dat meer geldverstrekkers hypotheekverhoging voor verduurzaming via ‘execution only’ gaan aanbieden; dit verlaagt de drempel voor hypotheekaanvragers en zorgt voor lagere afsluitkosten. Zo wordt verduurzamen gestimuleerd. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is.

Woningmarkt

Om de bouw van woningen te stimuleren, neemt het kabinet meer regie op de woningbouwopgave. Bijvoorbeeld door op grote woningbouwlocaties de besluitvorming te versnellen. Ook gaat het Rijk de mogelijkheden voor een doorbouwgarantie en een Rijksontwikkelbedrijf verkennen. Daarnaast gaat er meer budget naar de transformatie van industrie- en industrielocaties naar woningbouw.

Nieuws en blogs