25 jaar WOZ: 3 veranderingen
De Wet WOZ bestaat 25 jaar. Een mooi moment om terug te kijken naar wat er in de afgelopen jaren is veranderd. Fiscaal jurist Bobby Raghoenath licht 3 ontwikkelingen uit.
1. We krijgen vaker een nieuwe WOZ-waarde
De WOZ-waarde wordt periodiek vastgesteld. Tot en met 2004 werden WOZ-waarden om de vier jaar berekend. In 2005 en 2006 werd dat tijdvak verkort tot twee jaar. Sinds 2007 ontvang je ieder jaar een nieuwe WOZ-waarde. Omdat de waardebepaling hierdoor actueler is, kun je deze breder gebruiken, bijvoorbeeld bij hypothecaire zekerheidsverstrekking, voor het aanvragen van bouwvergunningen, toekenning van planschade en beoordeling van belastingaangiften.
2. WOZ-waarde is steeds relevanter
Een woning verplaats je niet en is dus een makkelijke prooi voor belastingheffing. Inmiddels is de WOZ-waarde niet alleen de grondslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook relevant voor andere belastingen, zoals de rioolheffing (in sommige gemeenten), de watersysteemheffing gebouwd, de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting.
3. WOZ-waarde is beter te controleren
Omdat je WOZ-waarde de hoogte van steeds meer belastingen bepaalt, is het belangrijker geworden je WOZ-waarde te controleren. En als je vindt dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog of te laag heeft vastgesteld, kun je bezwaar maken. In 2020 stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen naar verwachting met 8 tot 10 %. WOZ-waarden worden inmiddels beter onderbouwd dan voorheen en ook de toegankelijkheid van het WOZ-taxatieverslag is sterk verbeterd. Zo kun je de WOZ-waarden van alle woningen in de buurt bekijken via het openbare WOZ-waardeloket.
Tip: blijf WOZ controleren
Een hoop ontwikkelingen, maar we zijn er nog niet. Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat jaarlijks bijna de helft van ingediende bezwaren tegen de WOZ-waarde wordt gehonoreerd. En de gemiddelde verandering van de WOZ-waarde is dan 10 %. Je kunt dus stellen dat er ondanks de ontwikkelingen nog veel fouten worden gemaakt. Je kunt veel besparen als de WOZ-waarde na een succesvol bezwaar lager wordt vastgesteld. Belangrijk dus om goed te controleren of de WOZ-waarde klopt. We hebben 5 manieren om dit zelf te doen op een rij gezet. De uitkomst kun je meteen gebruiken om eventueel bezwaar tegen de WOZ-waarde te onderbouwen.
Meer informatie
WOZ uitgelegdOver de auteur
Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De WOZ-waarde komt modelmatig tot stand. Het komt vaak voor dat gemeenten omstandigheden over het hoofd zien die van invloed zijn op de WOZ-waarde. Controleer de WOZ-waarde op tijd. En voorkom fiscale verrassingen achteraf.’