Voor VvE'sContact
BackNieuws

Aflossingsvrije hypotheek? Overweeg vroegtijdig verlengen

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan moet je deze op de einddatum in principe in één keer aflossen. Is vervroegd verlengen een optie? Financieel specialist Clasien ging op onderzoek uit.

Zoals zoveel mensen heb ik een aflossingsvrije hypotheek. Toen ik ‘m afsloot, leek een looptijd van 30 jaar heel erg lang, maar de tijd gaat snel. Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder. Ik wil de hypotheek niet aflossen. Wél lijkt het me fijn om lange tijd zeker te zijn van lage maandlasten. Met de lage rente van nu wil ik de rente lang vastzetten, langer dan de 5 jaar die ik voor deze hypotheek nog te gaan heb. Kan ik de looptijd van de hypotheek nu al verlengen misschien? En zo ja, hoe?

Wat doen geldverstrekkers?

Deze en meer vragen over het eindmoment van een aflossingsvrije hypotheek worden ook regelmatig door onze leden gesteld. Reden om ons licht op te steken bij een zevental geldverstrekkers en zo meer te weten te komen over de mogelijkheden van vroegtijdig verlengen.  

Uit een rondgang bij ABN AMRO, ING, Volksbank, Aegon, Nationale Nederlanden, Obvion en Achmea blijkt dat het vrijwel altijd mogelijk is om je hypotheek vroegtijdig te verlengen met weer 30 jaar. De geldverstrekkers geven aan dat ze het belangrijk vinden om hun bestaande klanten te helpen en zekerheid te bieden.  

Voor het verlengen van je aflossingsvrije hypotheek heb je meestal actuele inkomensgegevens nodig. Ook kijkt de geldverstrekker naar de waarde van je woning en naar je toekomstige (pensioen)inkomen. Niet iedereen heeft een goed pensioeninkomen. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers. Toch zijn er ook dan meestal mogelijkheden te verlengen. Geldverstrekkers kunnen tips en adviezen geven over wat je nu nog kunt doen om je financiële situatie straks te verbeteren.

Waar voor je geld?

Wil je je aflossingsvrije hypotheek verlengen, dan moet er een hypotheekadviseur voor je aan de slag. Daar betaal je voor. De geldverstrekker vraagt voor het aanpassen van de administratie een paar honderd euro. De notaris heb je vrijwel nooit nodig. Bijna alle hypotheekaktes kunnen gewoon weer gebruikt worden voor de verlenging. Ja, je bent er geld aan kwijt, maar daarvoor krijg je wel 30 jaar zekerheid er rust terug. Waar voor je geld dus. 

Meer informatie

  • Lees alles over de aflossingsvrije hypotheek
  • Hoe sta jij ervoor met je aflossingsvrije hypotheek? Doe de scan

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Inmiddels is mijn hypotheek weer voor 30 jaar verlengd. Dat geeft mij een goed gevoel. Heb jij nog maximaal 10 jaar looptijd voor de boeg, onderzoek dan ook eens wat jouw mogelijkheden zijn.’

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube