Voor VvE'sContact
BackNieuws

Alimentatie verzekeren, kan dat?

Bij een scheiding komt het vaak voor dat de ene partner afhankelijk is van de alimentatie van de ander. Maar wat als de betaler overlijdt? Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe je alimentatie kunt verzekeren.

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden die je hebt met een overlijdensrisicoverzekering. Zo bleek ook uit een recente peiling van verzekeraar Reaal. Zo’n driekwart van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet dat een overlijdensrisicoverzekering kan zorgen voor financiële zekerheid bij een echtscheiding. 

Alimentatie vaak onmisbaar

Bij een scheiding verandert de financiële situatie van beide ex-partners. Vaak zelfs ingrijpend. In veel gevallen betaalt de ene ex-partner alimentatie aan de ander, al dan niet in combinatie met kinderalimentatie. Voor de ontvanger is die alimentatie meestal een onmisbaar inkomen voor levensonderhoud. 

Alimentatie stopt bij overlijden  

Als de alimentatiebetaler overlijdt, stopt de alimentatie direct. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ontvanger. Mogelijk is er recht op een nabestaandenpensioen, maar dat is lang niet altijd zo, en deze uitkering valt vaak nogal tegen. 

Overlijdensrisicoverzekering

Je kunt deze onzekerheid voorkomen door met elkaar af te spreken dat de alimentatiebetaler een overlijdensrisicoverzekering neemt, met als begunstigde de ex-partner en/of de kinderen. Komt hij of zij tijdens de alimentatieperiode te overlijden, dan komt er eenmalig geld op tafel als compensatie voor de weggevallen alimentatie. Een geruststelling voor de ontvanger en vaak ook voor de betaler, zeker als het om de toekomst van de kinderen gaat. 

Hoeveel alimentatie verzekeren?

Hoeveel alimentatie je moet verzekeren en voor hoelang, is natuurlijk afhankelijk van de situatie. De hoogte van het overige inkomen, de vaste lasten en bijvoorbeeld de studiekosten van de kinderen spelen een rol bij het bepalen van het benodigde bedrag. Een deskundig financieel (echtscheidings-)adviseur kan helpen om de financiën goed op een rij te zetten en adviseren over hoe de verzekeringspolis opgezet moet worden.

Meer weten?

  • Scheiden met een hypotheek: waar moet je op letten?
  • Krijg deskundige hulp bij je scheiding met Scheidingsexpert 
  • Regel onafhankelijk hypotheekadvies

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Laat het financiële plaatje in de nieuwe situatie op tijd doorrekenen, zodat je stappen kunt zetten om de financiële risico’s, zoals bij overlijden, weg te nemen.’ 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube