Betalingsproblemen? Samenwerkingspartner NSR biedt de route
Voor veel mensen is de coronatijd een periode van financiële zorgen. Onze nieuwe samenwerkingspartner NSR wil mensen op weg helpen in de complexe wereld van schuldhulp. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe dat werkt.
Corona en betalingsproblemen. Het zijn twee onderwerpen die steeds meer bij elkaar lijken te horen. Financiële onzekerheid en schulden door inkomensverlies kunnen het leven moeilijk maken. Toch horen we hier minder over dan je zou denken in zo’n turbulente tijd.
Hulp en schuldschaamte
Dat we zo weinig horen over eventuele betaalproblemen betekent niet dat er geen problemen zijn. Aan de ene kant bestaan er steunpakketten van de overheid en hebben banken hun klanten geholpen met betaalpauzes en andere regelingen. Aan de andere kant hebben mensen vaak last van schuldschaamte. We praten liever niet over financiële knelpunten. Over elke maand te moeten kiezen tussen wat je wel en wat je niet betaalt. En als we er al over praten dan vragen we liever hulp aan familie of anderen dan aan de bedrijven of instellingen waarbij we een betalingsachterstand hebben of verwachten. Terwijl juist zij ons op weg kunnen helpen.
Hierbij denk ik ook terug aan de vorige crisis. Het is inmiddels zo’n 10 jaar geleden, maar de impactvolle verhalen ben ik niet vergeten. Bij Vereniging Eigen Huis merkten we toen ook al dat mensen in financiële problemen pas heel laat aan de bel trokken. Zo laat, dat er eigenlijk geen passende oplossingen meer te bedenken waren, met alle nare gevolgen van dien.
Nederlandse Schuldhulproute (NSR)
Tijdens de vorige crisis werd dus weer duidelijk dat op tijd onderzoeken welke oplossingen er zijn heel belangrijk is. Gelukkig zijn banken en andere organisaties inmiddels ook veel meer bereid en beter in staat om te helpen. Maar waar moet je beginnen? En hoe overwin je dat ongemakkelijke gevoel dat je misschien hebt?
De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) wil mensen op weg helpen in de complexe wereld van schuldhulp. Samen met gemeenten, banken, bedrijven en samenwerkingspartners biedt NSR één centrale schuldhulproute aan. Met het beantwoorden van een paar financiële vragen vind je de afslag die het beste bij jou past. Dat doe je door de Geldfit-test te doen.
Trotse samenwerkingspartner
Wij vinden het belangrijk dat mensen met financiële zorgen zelf op tijd stappen kunnen nemen en dan goed op weg geholpen worden bij het vinden van een oplossing. Daar past de schuldhulproute van NSR uitstekend bij. Daarom ondersteunen wij van harte dit initiatief en zijn wij samenwerkingspartner geworden.
Over de auteur
Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. “Heb je financiële zorgen, blijf er niet mee rondlopen en ga op tijd aan de slag. Zo krijg je ruimte om goede afspraken te maken, waarmee je verder kunt.”