Voor VvE'sContact
BackNieuws

Beter energielabel? Investeer in isolatie en zonnepanelen

Bij de verkoop van je woning is een energielabel verplicht. Het geeft een beeld van de energieprestatie van het huis en dit wordt steeds belangrijker voor kopers. Duurzame maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel. Ook als je nog geen verhuisplannen hebt, want je bespaart hiermee flink op je energierekening. Hierover schrijft bouwkundig specialist John Kersemakers.

Voorlopige energielabel

In 2015 ontvingen alle woningeigenaren van de overheid een voorlopig energielabel voor hun woning. Dit is een schatting gebaseerd op gegevens als type huis, grootte en bouwjaar. Wil je de woning verkopen dan moet dit label definitief worden vastgesteld. Dit kun je nu nog eenvoudig online regelen en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. 

Vanaf 2021 energielabel stuk duurder

Vanaf 1 januari 2021 ben je voor de aanvraag van het definitieve energielabel flink duurder uit. Vanaf dat moment komt er na de aanvraag een controleur bij de woning kijken, hierdoor kan de prijs oplopen tot bijna 200 euro. Dus ben je van plan om binnen 10 jaar te verhuizen, regel dan nog dit jaar het energielabel, zo lang is het namelijk geldig.

Investeer in isolatie en zonnepanelen

Het energielabel loopt van A – voor duurzame woningen - t/m G – voor woningen die het minst energiezuinig zijn.  Wil je het energielabel van je woning verbeteren, dan vraagt dat om aanpassingen aan je huis. Isolatie van de spouwmuur en vloer zijn maatregelen die veel rendement opleveren, en het zorgt voor aanzienlijk meer comfort in de woning. Zonnepanelen heb je gemiddeld binnen zeven jaar terugverdiend. Ook als je niet van plan bent om je woning te verkopen zijn isolatie en zonnepanelen een goede investering. Het levert je namelijk een lagere energierekening op.  

Woon je in een oudere woning, hou er dan rekening mee dat je het huis niet makkelijk kan verduurzamen tot energielabel A. Voor een vooroorlogse woning mag je blij zijn met energielabel D. Voor woningen na 1945 is energielabel B goed haalbaar.

Regelen van duurzame maatregelen

Wij willen leden helpen met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseren wij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Hierbij kun je rekenen op een systeem van hoge kwaliteit en vakkundige installatie en samen krijgen we een scherpe prijs. Ook het isoleren van je woning kan betrouwbaar en voordelig via onze partner, isolatiespecialist Pluimers. Leden ontvangen 10% korting.

Meer informatie

Over de auteur 

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Door spouw en dakisolatie, dubbel glas en twaalf zonnepanelen heeft mijn woning uit 1965 nu het energielabel B.'

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube