Voor VvE'sContact
BackNieuws

Bouwers willen wel de lusten, niet de lasten

Steeds vaker rekenen bouwers gestegen materiaalkosten door aan de koper. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt jurist Corine Jansen van Vereniging Eigen Huis. 

Regelmatig ontvang ik signalen van nieuwbouwkopers. En tegenwoordig komt deze kwestie dikwijls voorbij: in steeds meer koop-/aanneemovereenkomsten staat dat prijsstijgingen van bouwmaterialen worden doorgerekend aan de koper. Mag dit zomaar?  Zoals bij zoveel juridische kwesties is hier geen eenduidig antwoord op. Laat ik het zo zeggen: nee, in principe niet. Projectmatige nieuwbouw werkt met vaste prijzen. Zo heeft de koper zekerheid, doordat het risico op bijvoorbeeld gestegen materiaalprijzen bij de bouwer of projectontwikkelaar ligt. 

Toegevoegde clausule

Door de coronacrisis en de daaropvolgende grote vraag zijn grondstoffen en bouwmaterialen inderdaad een stuk schaarser en duurder geworden. Daarom willen steeds meer projectmatige bouwers afwijken van de afgesproken koopsom. Want het risico wordt ze toch net iets te groot.  

Het punt is alleen dat de meeste projectbouwers werken met de garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of Bouwgarant. Daarbij hoort de model koop-/aanneemovereenkomst. Dit model sluit extra kosten boven de afgesproken koopsom uit. Tenzij het contract op dit punt wordt aangepast. Dan wordt in een toegevoegde clausule een maximumbedrag genoemd voor de doorberekening van de gestegen materiaalkosten. En hoe hoog dat bedrag is, dat bepaalt de bouwer zelf. 

Maar waar betaal je nu echt voor?

Bouwers en ontwikkelaars schuiven via die clausule in de koop-/aanneemovereenkomst dus het risico af op de koper. Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling. De prijs van een nieuwbouwwoning is niet gespecificeerd, materiaalprijzen worden dus nooit vermeld. Of je werkelijk extra betaalt voor gestegen materiaalkosten, is nooit met zekerheid te achterhalen.  

Ik vraag mij daarbij oprecht af of zo’n clausule wel standhoudt voor de rechter. Kopers binnen een nieuwbouwproject moeten van tevoren duidelijkheid hebben over de koopsom, zoals het hoort. Al was het zodat ze niet plots bij hun geldverstrekker moeten aankloppen voor een hogere hypotheek om onverwachte, hogere materiaalkosten te dekken.  

Ik hoop dat bouwers en ontwikkelaars snel tot inkeer komen. Want bouwen ze onverhoopt goedkoper dan ingecalculeerd, dan steken ze het verschil in eigen zak. Wel de lusten, niet de lasten dus. Deze gekke woningmarkt blijft mij verbazen.  

Over de auteur

Corine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: "Kopers binnen een nieuwbouwproject moeten van tevoren duidelijkheid hebben over de koopsom, zoals het hoort."

Tags

Kopen-Nieuwbouw

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube