Voor VvE'sContact
BackNieuws

De opkomst en ondergang van de salderings- en Postcoderoosregeling

Twee stimuleringsregelingen moeten huiseigenaren over de streep trekken om zonnepanelen aan te schaffen. Met succes? Hierover schrijft fiscaal jurist Bobby Raghoenath.

Welke regelingen zijn er?

Voor de aanschaf van zonnepanelen zijn er twee regelingen. 

1. Met de salderingsregeling schaffen huiseigenaren de zonnepanelen aan en plaatsen deze op het dak van hun woning. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd via dezelfde aansluiting waarmee de energieleverancier stroom levert. Ook wel 'opwek achter de meter' genoemd.  

2. Met de Postcoderoosregeling investeren VvE’s en energiecoöperaties gezamenlijk in zonnepanelen en wekken de stroom op afstand van de eigen woning op. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan de energieleverancier via een andere aansluiting dan waarmee de energieleverancier stroom levert. Ook wel 'opwek vóór de meter' genoemd.

Succes en flop, hoe kan dat?

De explosieve groei van het gebruik van de salderingsregeling staat in schril contrast tot de belangstelling voor de Postcoderoosregeling. Het fiscale voordeel voor de energiebelasting is bij beide regelingen hetzelfde. Waarom zit er dan een groot verschil in het succes van de regelingen? Huiseigenaren investeerden massaal in zonnepanelen op eigen dak maar voor de Postcoderoos-projecten was er minder interesse.

Weinig animo voor Postcoderoosregeling

Voor het wegblijven van de aanmeldingen voor de Postcoderoosregeling, zie ik drie mogelijke oorzaken. Als eerste de afhankelijkheid van voldoende deelnemers voor een project. Ten tweede de uitdagingen voor de deelnemers om een project rendabel te houden. Ten derde door onvoorziene fiscale gevolgen van de btw vlak na de introductie. Deze oorzaken werkten eerder ontmoedigend dan stimulerend om de Postcoderoosregeling op te starten.

Evaluatie salderings- en Postcoderoosregeling

Het ministerie heeft wijzigingen in de oorspronkelijke regeling aangebracht in de hoop dat dat de belangstelling zou vergroten. In 2017 wilde voormalig minister Kamp beide regelingen evalueren. Ten eerste om te zien of de Postcoderoosregeling effectief is. Ten tweede om te onderzoeken of één uniforme stimuleringsregeling mogelijk is. Waarom? De gedachte was dat het de stimulering van zonnepanelen niet uit zou maken of je een geschikt dak hebt of niet. 

Wat is de toekomst van de regelingen?

Van dat streven blijft in de praktijk weinig meer over. Er ligt een voorstel om de succesvolle salderingsregeling, die juist uitblinkt in eenvoud, met ingang van 2023 af te bouwen. Gelukkig gebeurt dat dan wel geleidelijk. Maar toch is het jammer. Met onze klimaatambities ligt de lat hoog en de salderingsregeling speelt voor huiseigenaren een belangrijke rol in het verduurzamen van de woning. Kun je deze regeling dan niet beter behouden en de focus leggen op regelingen die minder goed lopen? En de complexe Postcoderegeling? Daarvoor ligt het voorstel om de regeling vanaf 2021 voor nieuwe projecten af te schaffen en te vervangen door een subsidieregeling. Of de wijziging de opmaat betekent voor succes, is nog maar zeer de vraag. De complexiteit bij het opzetten van een goede business case in combinatie met de afhankelijkheid van mede-investeerders zorgt mijn inziens voor huiseigenaren voor een onoverkomelijke drempel om in te stappen. Succes gegarandeerd? Dat dus niet. De toekomst zal het uitwijzen.

 Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. “Wil je huishoudens laten meebewegen in de energietransitie, dan moet je ze verleiden. Succesvolle fiscale regelingen, zoals de salderingsregeling, moet je niet afbouwen of versoberen maar eerder koesteren in tijden waarin de ambities hoog zijn”

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube