Voor VvE'sContact
BackNieuws

Een betaalbare energietransitie is niet gratis

Huiseigenaren moeten hun woning verduurzamen en uiteindelijk van het aardgas af. De één is daar heel enthousiast over, de ander absoluut niet. Dat merk ik dagelijks in mijn contacten met huiseigenaren. Ik maak me zorgen over het afnemende draagvlak. We komen er niet met alleen prachtige vergezichten, we moeten met concrete waarborgen komen voor bewoners. Zodat iedereen mee kan in de energietransitie. Dat is waar ik voor strijd.  

Een grote zorg die ik veel tegenkom bij huiseigenaren zijn de kosten. Wat kost het aardgasvrij maken van mijn woning? Waar haal ik het geld vandaan? En wat krijg ik ervoor terug?  

Eerlijk gezegd: het antwoord daarop kan ik ook niet altijd geven. Er zijn genoeg onderzoeken, maar weinig antwoorden. De kosten van het aardgasvrij maken van woningen lopen uiteen van gemiddeld enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Veel hangt echter af van de keuzes die gemeenten maken in de wijkaanpak. Ook is de ene woning al zeer duurzaam, terwijl de andere woning nog aan het begin staat.  

Waar de zorgen over de kosten toenemen, neemt het vertrouwen in de energietransitie af... Wat te doen met deze zorg? In het klimaatakkoord is gelukkig, mede door onze inzet, afgesproken dat de verduurzaming voor het overgrote deel van de bewoners woonlastenneutraal moet uitpakken. Dit betekent dat de kosten van de verduurzaming niet hoger mogen zijn dan de hoogte van je energienota. Onafhankelijk van waar je woont of hoe je woont. Een prachtig idee. Hiermee kunnen de kosten voor huiseigenaren niet eindeloos oplopen en neem je meteen een deel van de zorgen weg.   

Na het opstellen van het klimaatakkoord bleef het helaas ruim ander halfjaar oorverdovend stil... Gelukkig wordt nu het stof van het idee afgeblazen. We zien steeds meer politieke partijen die het idee omarmen. En dat is goed! Ook in de actieagenda die wij samen met 33 andere partijen hebben afgesloten wordt het nieuwe Kabinet gevraagd werk te maken van woonlastenneutraliteit.   

Woonlastenneutraliteit gaat voor mij niet om het eindeloos subsidiëren van een deel van de kosten... Het gaat juist over het zorgen dat de kosten van de verduurzaming op termijn naar beneden gaan. Zorgen dat diegene die als eersten aan de beurt zijn niet het leergeld betalen voor degene die volgen. Zorgen dat huiseigenaren niet geconfronteerd worden met onbetaalbare verduurzamingsambities. Zorgen dat iedereen mee kan in de energietransitie. 

Zo worden zorgen weggenomen en wordt gewerkt aan vertrouwen.... Een mooi opgave voor een nieuw kabinet. 

Meer informatie:

Over de auteur

Maarten Eeke van der Veen is belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: "Huiseigenaren moeten hun woning verduurzamen en uiteindelijk van het aardgas af. Maar hoe? Er moeten concrete waarborgen komen voor bewoners."

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube