Voor VvE'sContact
BackNieuws

Energiesubsidies op de schop

Elk jaar worden huiseigenaren overvallen door wijzigingen in de subsidieregelingen. Subsidiepotten raken op of spelregels worden halverwege de wedstrijd gewijzigd. Ook komend jaar verandert het nodige. Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen legt de veranderingen uit.

1. Tijdelijk meer isolatiesubsidie

Huiseigenaren kunnen tot eind 2020 meer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen in hun woning. De rijksoverheid vergoedt 30% van de isolatiekosten. Voorheen was dat 20%.

2. Volgend jaar kleiner subsidiebudget

Per 1 januari 2021 worden twee subsidiepotten samengevoegd. De SEEH (isolatiesubsidie) gaat op in de ISDE-subsidie (onder andere warmtepompen). Eén subsidiepot voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Maar het totale budget wordt kleiner. Nu is in totaal ongeveer 180 miljoen euro beschikbaar. Volgend jaar is dit nog slechts 115 miljoen euro. Duidelijk dat er meer met minder moet.

3. Eind 2020 duidelijkheid over nieuwe spelregels

Onder welke voorwaarden je recht hebt op de nieuwe subsidie wordt waarschijnlijk begin november bekend. Mochten de voorwaarden onder aan de streep minder gunstig uitpakken, is er nog weinig tijd om voor het eind van het jaar gebruik te maken van de “oude regelingen”. Voor beide subsidies geldt dat ze pas aangevraagd kunnen worden als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Vorig jaar werden gebruikers van de ISDE-regeling hier al door overvallen. Vereniging Eigen Huis is tegen de versobering en pleit voor ruimere subsidiepotten en gunstige voorwaarden. Het is echter onzeker of dit lukt. Moet je dan nu of volgend jaar investeren in energiebesparende maatregelen? Het is verstandig om bij de afweging bovenstaande in het achterhoofd te houden.

Lees verder

Over de auteur

Maarten Eeke van der Veen is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: ‘Elk jaar worden huiseigenaren overvallen door wijzigingen in de subsidieregelingen. Hou bij je beslissing om te verduurzamen nu alvast rekening met de veranderingen.'

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube