Voor VvE'sContact
BackNieuws

Extra aflossen, goed idee?

Extra aflossen op de hypotheek in het najaar heeft doorgaans voordelen. Is het in coronatijd wel verstandig om spaargeld in extra aflossen te steken? Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt het uit.

Ongeveer een jaar geleden schreef ik ook een blog over extra aflossen op de hypotheek. Het najaar is het ‘aflosseizoen’, zoals ik dat noem. Dat seizoen is weer geopend, maar intussen is ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. En sparen we meer dan ooit, zo gaf het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs aan.

Extra aflossen in coronatijd

Is het in deze tijd wel verstandig om met spaargeld extra af te lossen? Toen ik deze vraag stelde, reageerden veel mensen met: “Ja, als je er maar goed over nadenkt”, of: “Ik krijg toch geen rente over mijn spaargeld”. Om te bepalen of extra aflossen voor jou een goed idee is, helpt het om de volgende aandachtspunten te overwegen.

Hoeveel kun je aflossen?

Je kunt een aflossing op je hypotheek niet terugdraaien. Bekijk daarom eerst of je het geld wel permanent kunt missen. Steek niet je laatste geld in de hypotheek. Twijfels? Bereken dan je persoonlijke adviesbuffer met de BufferBerekenaar van het Nibud.

Wat levert het op?

Als je extra aflost, gaan je maandlasten naar beneden. Hoeveel dat is, hangt af van hoeveel je wilt storten, je hypotheekvorm, de looptijd van de hypotheek en het rentepercentage. Met onze Rekenhulp extra aflossen kun je berekenen wat een aflossing jou oplevert. Met tips waarop je moet letten als je gaat aflossen, zoals bijvoorbeeld eventuele boeterente. Door extra aflossen wordt je hypotheekschuld lager. Daardoor kan je hypotheekrente misschien naar beneden en bespaar je ook op je maandlasten. Hier vind je meer informatie hierover en over hoe je geldverstrekker ermee omgaat.

Wees er op tijd bij

Als je geld wilt storten voor 1 januari aanstaande, check dan voor welke datum je de geldverstrekker moet melden dat je extra wilt aflossen. Op de website van de geldverstrekker vind je daarover meer informatie.

Voorlopige teruggave

Krijg je een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Door de extra aflossing heb je minder renteaftrek. Voorkom dat je teveel terugkrijgt en pas je voorlopige teruggave aan.

Waarom is het najaar eigenlijk ‘aflosseizoen’?

Om te bepalen of je belasting over je vermogen moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van het vermogen per 1 januari. Veel mensen steken in het najaar extra geld in de hypotheek, zodat het geld op 1 januari van het volgende jaar niet meer op de spaarrekening staat. Over de eerste € 50.000 ( € 100.000 voor fiscaal partners) aan vermogen hoef je in 2021 geen belasting te betalen. Daarboven betaal je wel.

Zie ook:

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. “Eenmaal afgelost blijft afgelost, dus bekijk wel eerst goed of je je geld kunt en wilt gebruiken voor een extra aflossing.”

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube