Voor VvE'sContact
BackNieuws

Fifty shades of green | Ik wil groene stroom

In Nederland ben ik niet de enige die bij de keuze voor een nieuwe energieleverancier kiest voor groene stroom. Die keuze maken meerdere consumenten, ruim 60% heeft een contract met groene stroom. 

In vergelijking met andere Europese landen, kan je Nederland een echt groen kikkerland noemen. We verbruiken meer groene stroom dan we opwekken en daarom moeten we groene stroom inkopen die in andere Europese landen is opgewekt.  

Zoektocht naar passende energieleverancier

Waar je vorig jaar bij het afsluiten van een nieuw energiecontract nog ruime keuze had uit energieleveranciers, is dat in het najaar van 2021 wel anders. Met de enorm gestegen energieprijzen ben ik blij met mijn energiecontract, die ik vorig jaar voor drie jaar heb vastgezet. Als je nu een nieuw energiecontract moet afsluiten, zijn je zorgen eerder gericht op een zo betaalbaar mogelijke energierekening, dan of je stroom wel groen is.   Toch bieden steeds meer energieleveranciers in Nederland groene stroom aan. En veel Nederlanders willen deze groene stroom ook afnemen, maar weten eigenlijk niet zo goed wanneer stroom groen is.  

Gras is groener bij de buren

Want wanneer is mijn stroom groen? Niet alleen ik, maar ook veel van onze leden hebben hier vragen over. Er komen extra vragen binnen wanneer de Stroomranking is gepubliceerd. Huiseigenaren die dachten groene stroom te krijgen van hun energieleverancier krijgen opeens te zien dat hun energieleverancier helemaal niet zo ‘groen’ is volgens de stroomranking. Best verwarrend. Want je krijgt het gevoel dat je niet geleverd krijgt waar je voor betaalt. Hoe zit dit nu eigenlijk? 

Een energieleverancier scoort hoger in de stroomranking wanneer zij zelf stroom opwekken. Maar hoe zit het met leveranciers die zelf geen groene stroom opwekken, maar wel groene stroom leveren? Wanneer mogen zij hun stroom groen noemen? Stroom mag groen genoemd worden wanneer de stroom (ergens in Europa) op een duurzame manier is opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens. Dit gebeurt niet altijd door de energieleveranciers zelf, zij mogen de groene stroom ook inkopen middels certificaten. Energieleveranciers mogen zeggen dat ze groene stroom leveren wanneer ze het zelf duurzaam opwekken, inkopen of leveren. Daarover moeten zij transparant zijn.  

Transparantie nodig over opwek, levering en inkoop van groene stroom

Er gaat een hele wereld schuil achter je stopcontact. Ik vind het belangrijk dat wij als Vereniging Eigen Huis de vragen over groene stroom van leden goed kunnen beantwoorden en dat zij weten waar hun groene stroom vandaan komt. Daarvoor moeten energieleveranciers transparant zijn. Zelf vind ik het als consument ook belangrijk om te weten of een energieleverancier investeert in groene stroomopwek, zodat op termijn er steeds meer stroom duurzaam opgewekt wordt. 

Meer informatie

Over de auteur

Maud Weide is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. "De uitspraak groen is groen, gaat niet helemaal op in de discussies rondom groene stroom. Er is dan eerder sprake van fifty shades of green. En dat is prima volgens mij. Zolang energieleveranciers maar transparant zijn over de herkomst van de groene stroom en hoeveel zij zelf investeren in verdere ontwikkeling en opwek van groene stroom. Zodat consumenten een afgewogen keuze kunnen maken of zij de ‘kleur’ groen, groen genoeg vinden." 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube