Voor VvE'sContact
BackNieuws

Geen plek voor mijn auto

Blij als je nieuwe woning wordt opgeleverd. Bijna al je spullen staan klaar voor de grote verhuizing. Bijna, want voor de auto is bij je nieuwe huis geen plek meer. Op steeds meer binnenstedelijke locaties moeten nieuwbouwkopers één parkeerplaats delen met drie tot vijf buren. Of is de auto zelfs helemaal niet meer welkom. Maar waar moet je dan heen met je auto?

Nederland staat voor een enorme woningbouwopgave, vooral in de steden. Door de grote woningschaarste kunnen veel nieuwbouwkopers vaak niet anders dan een woning accepteren met – soms zeer - beperkte parkeergelegenheid. Twee jaar terug gaven we al een waarschuwing: het rigoureus schrappen van parkeerplaatsen is erg onverstandig. Want die auto? Die verhuist natuurlijk wel gewoon mee. En dat betekent dat de parkeerdruk en overlast in aangrenzende straten en wijken wordt vergroot. 

Alternatieven voor je auto?

Met lagere parkeernormen willen gemeenten en ontwikkelaars inspelen op een verwachte vermindering van het autobezit. Dit doet het vast goed in beleidsplannen, maar past niet bij de realiteit van mensen voor wie een auto voorlopig nog onmisbaar is. En dat zijn er veel! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het autobezit (vooral onder 75-plussers) toeneemt. Daarnaast blijkt uit ons eigen onderzoek dat 70% van de autobezitters het een groot bezwaar vindt dat er bij nieuwbouwwoningen minder parkeerplaatsen worden gerealiseerd dan bewoners nodig hebben. Er wordt dus door gemeenten en ontwikkelaars te weinig rekening gehouden met de werkelijke parkeerbehoefte. Alternatieven voor de auto zijn nog geen gemeengoed of voor iedereen toegankelijk. Door het schrappen of sterk verlagen van de parkeernormen zadel je bewoners op met een probleem, waar nog geen oplossing voor is. 

Benieuwd naar ons onderzoek? Lees het rapport Parkeren in Nederland  (pdf)

Waarom geen reële oplossingen?

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat bij nieuwbouw reële parkeeroplossingen worden geboden. Van harde beperkingen die gemeenten en ontwikkelaars op korte termijn wensen, worden nieuwe en bestaande bewoners de dupe.

Over de auteur

Maud Weide is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'Wonend in de binnenstad, met twee jonge kinderen, lukt het mij toch niet om met het OV alles te bereiken. De auto blijft een must en ik ben blij deze bijna voor de deur te kunnen parkeren.'

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube