Voor VvE'sContact
BackNieuws

Geschil over meerwerk? Zo voorkom je discussie

Bij de bouw of verbouwing van je woning komt veel kijken. Daar kan je geen discussie over meerwerk bij gebruiken. Advocaat Sara Toffoletto legt uit hoe je dit kan voorkomen.

Bij de bouw of verbouwing van je huis komt veel kijken. Je maakt plannen, regelt budgetten en zorgt dat alles goed verloopt. Een aannemer inschakelen kan je flink wat werk en zorgen besparen. Maar dan moet je achteraf geen gedoe krijgen over onderwerpen als meerwerk. 

Wat is meerwerk? 

Meerwerk bestaat uit aanvullende werkzaamheden die wel door de opdrachtgever gewenst zijn, maar niet  in de aannemingsovereenkomst en bijbehorende documenten zijn opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het plaatsen van een dakkapel, een aanbouw of extra stopcontacten.   

Helaas kan meerwerk zorgen voor flinke discussies. Ik kom dit in mijn praktijk regelmatig tegen. Onlangs was er een aannemer die geruime tijd na oplevering nog een forse meerwerkfactuur van enkele duizenden euro’s verstuurde. Geheel onterecht, want het meerwerk was vooraf niet besproken. Daarnaast had de aannemer niet gewaarschuwd voor de extra kosten die hij ging maken. De rechtbank heeft de meerwerkvordering van de aannemer dan ook afgewezen.  

Een dergelijke discussie wil je liever niet voeren. En als het dan toch aan de orde komt, dan wil je ook zeker weten dat je sterk staat. Dat kan, als je een aantal dingen in het achterhoofd houdt.

Check de koop-/aannemingsovereenkomst

Als er opdracht is gegeven voor het verrichten van meerwerk, dan heeft dat vanzelfsprekend een kostenverhogend effect. Veel aannemers bieden bij de koop-/aannemingsovereenkomst een standaard meer-minderwerk lijst aan, ook wel ‘koperskeuzelijst’ genoemd waarin wordt vastgelegd welke extra werkzaamheden worden verricht en voor welke prijs. Aannemer en opdrachtgever zijn dan precies overeengekomen welk bedrag nog bovenop de aanneemsom wordt betaald.  

Waarschuwingsplicht aannemer 

In de praktijk worden meerwerkafspraken helaas niet altijd schriftelijk vastgelegd.  In dat geval is het van belang om te weten dat op een aannemer een wettelijke verplichting rust om te waarschuwen voor extra kosten. Als er sprake is van meerwerk, kan de aannemer in beginsel slechts een verhoging van de prijs vorderen wanneer hij de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de daaruit voortvloeiende prijsverhoging. Tijdig betekent dat de werkzaamheden nog niet zijn uitgevoerd en de opdrachtgever de gelegenheid heeft gekregen hierover na te denken. 

In geval van meerwerk rust op de aannemer dus een waarschuwingsplicht. Uit rechtspraak blijkt dat aan deze waarschuwingsplicht vrij hoge eisen gesteld worden. De aannemer moet een opdrachtgever voor uitvoering van het meerwerk een zo reëel mogelijk inzicht verschaffen in de concreet te verwachten meerkosten. Gebeurt dat niet? Dan kan de aannemer geen aanspraak maken op een verhoging van de prijs.

Rechtsbijstand bij geschillen over meerwerk 

Een geschil over meerwerk kan met een sisser aflopen of hoog oplopen. In het laatste geval zou je ervoor kunnen kiezen om de hulp van een jurist in te schakelen. Een specialist kan nakijken hoe sterk je staat in de discussie. Lopen de gemoederen echt hoog op? Schakel dan een advocaat in om de zaak te verdedigen. Je wilt immers niet voor onnodig hoge kosten komen te staan. 

Meer informatie 

Juridisch advies nodig? Maak kennis met al onze advocaten  


Over de auteur

Sara Toffoletto is in 2006 beëdigd als advocaat. Zij voorziet onze leden van deskundig advies en begeleidt en vertegenwoordigt indien nodig bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw, de rechtbank of de geschillencommissie.

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube