Voor VvE'sContact
BackNieuws

Goedkoper asbest saneren

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de asbest wet- en regelgeving moderniseren. Al ruim een jaar organiseert het ministerie hiervoor sessies waarin de hele Nederlandse asbestwereld is vertegenwoordigd. Ik ben daar ook bij namens Vereniging Eigen Huis en hoor met verbazing de discussies aan. 

Natuurlijk, alle partijen vinden dat asbest veilig verwijderd moet worden. Maar hoe dat moet gebeuren, daarover lopen de meningen uiteen. Eenieder heeft zijn eigen belang. Volgens onderzoekers zoals TNO moet asbestverwijdering meer risico-gestuurd gebeuren met ruimte voor innovatie. Asbestsaneerders en laboratoria willen het liefst alles bij het oude laten. En opdrachtgevers zoals woningcorporaties vinden dat asbestsanering veel goedkoper moet. Dat vindt Vereniging Eigen Huis ook. De kunst is om dat te doen zonder dat de veiligheid en gezondheid van asbestsaneerders en bewoners in het geding komen. Meer ruimte voor innovatie kan een oplossing zijn.  

De eerste kleine stappen worden al gezet door het ministerie, maar daarover zijn wij niet tevreden. Want nu bepaalt de asbestbranche welke innovatieve methoden geschikt zijn. Wij vinden dat onafhankelijke deskundigen hierover moeten oordelen. Alleen zo krijgen alle innovaties een eerlijke kans. Als de overheid dit stimuleert, kun je veilig saneren tegen veel lagere kosten. Dat hebben we de Tweede Kamer ook laten weten. Dit dossier is wat de vereniging betreft nog lang niet gesloten en houdt onze aandacht. Want voor ons telt het belang van de huiseigenaar.

Meer informatie

  • Lees meer over asbest

Over de auteur

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. Reageren? Mail naar [email protected]  

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube