Hogere belastingen door zonnepanelen?
Zonnepanelen maar ook andere verduurzamingsmaatregelen kunnen leiden tot een hogere woningwaarde en dus hogere belastingen. Heeft het dan nog zin om daar in te investeren? Bobby Raghoenath, fiscaal jurist, geeft hier antwoord op in zijn blog.
Krijg ik te maken met hogere belastingen als ik zonnepanelen op mijn dak plaats? Stijgt mijn WOZ-waarde als ik investeer in verduurzamingsmaatregelen? Zomaar enkele vragen die ik jaarlijks krijg van onze leden. En dat is best begrijpelijk omdat de aanschaf van zonnepanelen gevolgen kan hebben op de lokale- en Rijksbelastingen.
Aan de ene kant
Met deze gevolgen heb je niet alleen te maken als je zonnepanelen aanschaft. Denk ook aan andere duurzame maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp. Deze maatregelen dragen in veel gevallen bij aan een beter energielabel. Ze maken je huis meer waard waardoor de woning bij verkoop nog aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Dat kan leiden tot een hogere verkoopprijs en een jaar later weer gevolgen hebben in de jaarlijkse WOZ-waardevaststelling door de gemeente. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor verschillende lokale belastingen zoals de OZB, watersysteemheffing gebouwd. Maar ook voor Rijksbelastingen zoals de Inkomsten-, Schenk- en Erfbelasting. Kortom, verduurzamingsmaatregelen kunnen leiden tot een hogere WOZ-waarde van de woning én hogere belastingen. Maar ik zeg er wel bij, ‘dit is slechts één kant van de medaille’.
Aan de andere kant
Er staan namelijk ook voordelen tegenover. Met de veertien zonnepanelen op mijn dak kan ik op een duurzame manier energie opwekken. Daardoor ben ik minder afhankelijk van energieleveranciers en de grillige ontwikkeling van de energieprijzen. Bovendien ben ik weerbaarder tegen (toekomstige) verhogingen van de energiebelasting. Deze voordelen gelden ook als je met isolatie je energieverbruik omlaag brengt. Onlangs heb ik in mijn woning alle kieren en naden van de kozijnen nog eens goed laten afkitten. Het is een kleine ingreep maar ik merk direct verschil qua tocht en hopelijk straks ook in mijn energieverbruik.
De volgende stap
Sinds corona ben ik steeds meer thuis gaan werken. Ook in de toekomst verwacht ik meer vanuit huis te kunnen werken. Voor mij scheelt dat een dagelijks ritje tussen Dordrecht en Amersfoort. Ik boek winst door minder reistijd en flexibelere werk / privé balans. Maar ons energieverbruik is wel gestegen. Logisch ook, aangezien we overdag meer elektrische apparaten aan hebben. En een hoger gasverbruik omdat de verwarming ook overdag aanstaat. Zou de investering in een (hybride) warmtepomp een goede volgende stap kunnen zijn? Ik ben het aan het overwegen. Dat het mijn woning aantrekkelijker maakt, dat is zeker. Dat duurzame maatregelen aan mijn woning ook gevolgen kunnen hebben voor de belastingen, neem ik maar voor lief. De voordelen, zowel financieel als in comfort, wegen voor mij zwaarder dan de nadelen.
Meer informatie
- Over de WOZ
- Welke duurzame maatregelen passen bij jouw woning?
- Hogere WOZ- waarde met zonnepanelen
- Over belastingen