Huis gekocht? Weet waar je voor tekent!
Is jouw bod geaccepteerd voor die ene woning die jij op het oog hebt? Goed gedaan, want dat is op deze oververhitte woningmarkt niet eenvoudig. En hoewel je misschien geneigd bent om nu snel je handtekening onder het koopcontract te zetten, is dat niet direct het slimste om te doen. Voor je het weet heb je iets getekend waar je helemaal niet achter staat. Hoe je dit kunt voorkomen? Laila Alkadiri, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt het uit.
Verkies zorgvuldigheid boven snelheid
Met de huidige woningmarkt lijkt alles alleen nog maar om snelheid te gaan en is het koopcontract een sluitpost voor een traject van bieden, overbieden en dan eindelijk dat verlossende telefoontje: het bod is geaccepteerd. In dezelfde ratrace zetten kopers het liefst vandaag nog hun handtekening onder het koopcontract. Dan ben je er pas helemaal zeker van dat het huis van jou is, toch? In theorie is dat zo, maar in de praktijk kun je beter kiezen voor zorgvuldigheid dan voor snelheid.
Mijn advies aan leden is dan ook om je goed te realiseren dat het koopcontract een juridisch en formeel document is waarbij het in de regel gaat om een verbintenis waar partijen niet zomaar van af kunnen zien. De meeste mensen snappen dit overigens best, maar gaan toch mee met de waan van de dag en zetten een handtekening op een document waarvan de verkopende partij zegt dat het een modelovereenkomst of een standaardcontract is. Het is dan extra balen als in de praktijk blijkt dat je rechten en plichten anders zijn dan je dacht toen je je handtekening zette. Zo maakte ik ooit een situatie mee waarbij een verkoper bijvoorbeeld een ouderdomsclausule in het contract had opgenomen en de ontbindende voorwaarden voor de bouwtechnische keuring weg waren gelaten. Toen de koper na de overdracht gebreken had geconstateerd, kon de verkoper er niet meer aansprakelijk voor gesteld worden. Wil je dit voorkomen? Dan is het handig om een expert met je mee te laten kijken.
Verbeter je positie
Naast dat het laten beoordelen van je koopcontract jou behoedt voor vervelende verrassingen in de toekomst, verbetert het ook jouw onderhandelingspositie. Jij weet immers precies wat er in het contract staat en welke bepalingen mogelijk nadelig voor je zijn. Dan weet je waar je over kunt onderhandelen en word je als gesprekspartner serieuzer genomen dan iemand die probeert te verhullen dat het koopcontract eigenlijk niet tot in detail is gelezen. Wil jij zeker weten waar je voor tekent? Laat je koopcontract beoordelen!
Over de auteur
Laila Alkadiri is na het behalen van haar Master aan de Universiteit van Tilburg in dienst getreden bij Vereniging Eigen Huis als jurist op het gebied van bouwrecht, contractenrecht en VvE-recht. Leden die een woning of kavel kopen, staat Laila bij door het beoordelen van de contracten.