Voor VvE'sContact
BackNieuws

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Iedereen heeft wel op enige manier last van de maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden. Kun je door deze maatregelen je hypotheek niet meer betalen of verwacht je dat dit binnenkort het geval is? Onze fiscalist Tjalling Letterie vertelt wat je kunt doen.

Lees ook 'Niet op straat bij betalingsachterstand hypotheek'

Stap 1: neem contact op met je hypotheekverstrekker  

Kun je je hypotheeklasten niet meer betalen of verwacht je dat je binnenkort in betalingsproblemen komt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.   

De meeste hypotheekverstrekkers hebben nu al een regeling om hun klanten door deze moeilijke tijd te helpen. De meeste regelingen houden in dat je voor 3 maanden uitstel van betaling van rente en aflossing krijgt. Op de website van je hypotheekverstrekker vind je informatie over welke regeling er is.  

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Ook dan krijg je uitstel van betaling voor de rente, maar geen uitstel voor de inleg of spaarpremie. Als je niet voldoende inlegt, kun je namelijk belastingvrijstelling verliezen.  

Stap 2: check je voorlopige teruggave 

Verwacht je dat je door een betalingsregeling over heel 2020 minder hypotheekrente gaat betalen? En krijg je een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Dan is het verstandig om je voorlopige teruggave aan te passen. Zo voorkom je dat je nu te veel belastinggeld terugkrijgt en dat volgend jaar moet terugbetalen. 

De conclusie? Onderneem actie! We leven op dit moment in een bijzondere tijd en dat realiseren hypotheekverstrekkers en de overheid zich ook. Daarom is er veel mogelijk om geldzorgen te verminderen of weg te nemen.   

Ook Vereniging Eigen Huis zit boven op de actualiteit: we zijn continu in gesprek met hypotheekverstrekkers, brancheorganisaties en de overheid om ervoor te zorgen dat huiseigenaren zoveel mogelijk worden geholpen in deze crisis. 

Meer informatie

Over de auteur

Tjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. 'We zijn continu in gesprek met hypotheekverstrekkers, brancheorganisaties en de overheid om ervoor te zorgen dat huiseigenaren zoveel mogelijk worden geholpen in deze crisis.' 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube