Voor VvE'sContact
BackNieuws

Hypotheek oversluiten: 3 aandachtspunten

Waar moet je aan denken als je je hypotheek oversluit? Financieel specialist Clasien Ouderdorp licht 3 aandachtspunten toe.

De hypotheek doornemen is iets wat de meeste mensen volgens mij het liefst voor zich uitschuiven. Maar door de coronacrisis lijken we er nu toch tijd voor te nemen: hypotheekverstrekkers worden overspoeld met hypotheekaanvragen van oversluiters.  

Niet zo gek, want hoewel de hypotheekrente wat oploopt, is de rentestand nog steeds erg laag. Oversluiten kan een mooie besparing opleveren. En zet je de rente voor langere tijd vast, dan weet je voorlopig waar je aan toe bent. Bij het oversluiten van je hypotheek zijn een aantal vragen van belang:

1. Kan ik mijn hypotheek meeverhuizen?

Stel, je zet de rente voor 20 of 30 jaar vast. Hoe groot is de kans dat je al die tijd in hetzelfde huis blijft wonen? Volgens het CBS verhuizen mensen zeven keer in hun leven. Gemiddeld is dat één keer per 10 jaar. Dan is het fijn als je de lage hypotheekrente kunt meenemen naar het volgende huis. Kijk dus altijd in de hypotheekvoorwaarden of dit voor jouw hypotheek mogelijk is.

2. Wat zijn de kosten voor oversluiten?

Oversluiten kost geld. Bij tussentijds oversluiten betaal je meestal een boeterente om bij je huidige geldverstrekker een lagere rente te krijgen of om over te stappen naar een ander. Afhankelijk van de situatie en de keuzes die je maakt, heb je ook kosten voor hypotheekadvies, een taxatierapport, de notaris en NHG. Bereken het totaalbedrag aan kosten en bekijk binnen welke termijn je de kosten kunt terugverdienen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. 

3. Moet ik mijn hypotheekvorm aanpassen?

Heb je een spaarhypotheek? Oversluiten naar een lagere rente betekent dan meestal dat je netto lasten juist hoger worden. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, kun je niet alleen naar de rente kijken, maar ook naar de hypotheekvorm. Past een aflossingsvrije hypotheek nog bij je of is het beter om voortaan elke maand af te lossen?

Meer weten?

  • Lees meer over je hypotheek oversluiten
  • Met de online Hypotheekwacht kun je zelf bekijken of je hypotheek nog bij je past.
  • Hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wat de hypotheekrente verder gaat doen, weet je natuurlijk niet. Wat je wel weet, is dat je door oversluiten voor langere tijd zeker bent van je hypotheeklasten.’

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube