Voor VvE'sContact
BackNieuws

Je woning isoleren? Check het bouwjaar

Welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw woning hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Het bouwjaar van de woning geeft hierin vaak veel inzicht. Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe slechter de isolatie en hoe groter de energiebesparing als je extra isolatiemaatregelen neemt.

Bouwjaar tot en met 1974

Huizen die vóór 1975 zijn gebouwd zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. De kans is echter groot dat de vorige bewoners door de jaren heen hebben geïnvesteerd in dakisolatie en dubbelglas. Is de isolatie recent uitgevoerd (niet langer dan 5 jaar geleden), dan is de dakisolatie van goede kwaliteit en is er waarschijnlijk gekozen voor HR++ glas.  Isolatieadvies: we adviseren bij deze woningen nog vloer- en gevelisolatie aan te brengen. Is er al vloer- en gevel isolatie aangebracht vóór 1980, dan raden we aan deze goed te controleren. Isoleren stond destijds nog in de kinderschoenen en werd nog niet altijd goed uitgevoerd. De isolatie kan hierdoor zijn uitgezakt. Is dat het geval, dan kun je de isolatie het beste vervangen.

Bouwjaar 1975 tot en met 1982

Bij woningen die zijn gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 is er vanuit de bouw spouwmuurisolatie en dakisolatie aangebracht. Deze zijn van matige kwaliteit. De ramen op de begane grond zijn voorzien van dubbelglas, overige ramen hebben vaak nog enkelglas. Vloerisolatie ontbreekt veelal.  Isolatieadvies: het is aan te raden ramen met enkel glas te vervangen door HR++ glas of triple glas. Houd er wel rekening mee dat je het draaiende deel van het kozijn dan ook moet vervangen. Breng vloerisolatie aan en onderzoek de mogelijkheden voor gevelisolatie, na-isolatie van de spouwmuur is namelijk lastig. Als je van plan bent de zolder te verbouwen, kun je direct het dak extra goed laten isoleren.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

Huizen uit de periode 1983 tot en met 1991 zijn op alle punten matig geïsoleerd. Er is dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie aangebracht, de ramen zijn voorzien van dubbelglas.  Isolatieadvies: vloerisolatie kun je vrij eenvoudig verbeteren als je een kruipruimte hebt. De gevel kun je extra isoleren aan de binnenkant of buitenkant. Overige maatregelen zijn pas interessant als je een grote verbouwing gepland hebt. Vervang dan dubbelglas door HR++ glas en verbeter de dakisolatie. 

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

In de periode 1992 tot en met 1999 zijn de huizen gebouwd met goede dak-, gevel- en vloerisolatie, en er is dubbelglas geplaatst.  Isolatieadvies: extra isoleren is niet noodzakelijk. Als je de woning verder wilt verduurzamen, kun je nadenken over extra vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming. Ook is vervangen van glas door HR++ nog een maatregel die helpt bij meer energiebesparing.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu 

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas).  Isolatieadvies: verbetering van isolatie is niet meer nodig. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Isoleren met korting

Als je woning slecht of matig is geïsoleerd, is het vaak mogelijk extra isolatie aan te brengen. Hierdoor krijg je meer wooncomfort en een lagere energierekening. Een specialist kan je adviseren of dit voor jouw woning bouwtechnisch mogelijk is. Laat je je huis isoleren door onze partner Pluimers, dan krijg je als lid 10 % korting. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan ›

Meer informatie

Over de auteur

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Isoleren aan de binnenzijde van je woning is risicovoller dan isoleren aan de buitenzijde. Een goede dampremmende laag aan de binnenzijde mag niet ontbreken om vochtproblemen te voorkomen.'  

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube