Meer dan sheets en lauwe koffie
Door de aanleg van windparken en zonneweides zal het Nederlandse landschap de komende jaren veranderen. Misschien woon je straks wel in de buurt van één of meer windturbines. Zorg dat je op de hoogte bent van de plannen in jouw woonomgeving, adviseert beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen. Met mijn zoontje van anderhalf fiets ik graag in het gebied rond Amersfoort. Ik realiseer me dan dat het landschap er over 10 jaar heel anders zal uitzien. Want er moet in 2030 in Nederland op het land ten minste 35 miljard kilowattuur aan duurzame stroom worden opgewekt.
Plannen maken
Dat betekent windmolens, zonneweides en zonnepanelen op daken. In 30 regio’s in Nederland worden daarvoor nu plannen gemaakt. Eind 2020 moeten deze in concept klaar zijn. Dit gebeurt een beetje in stilte, maar de uitwerking kan een enorme impact hebben op onze woonomgeving.
Betrek bewoners
Er wordt hier en daar wel getracht om bewoners te betrekken bij de plannen. Veel aantrekkingskracht zal zo’n plan, met de naam Regionale Energie Strategie (RES) echter niet hebben. Het is abstract en de gevolgen ervan zijn moeilijk te overzien. Daarom is het belangrijk dat de overheid bewoners serieus bij de uitwerking van die plannen betrekt. De boodschap zal vaak zijn: ‘Dit moet nou eenmaal’. Maar er moet echt wat te kiezen zijn. Serieuze participatie gaat verder dan wat sheets en lauwe koffie. Anders gaan de hakken in het zand. En zal het Nederlandse buitengebied er over 10 jaar niet anders uitzien.
Lees verder
Over de auteur
Maarten Eeke van der Veen is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: ‘Het is belangrijk dat de overheid bewoners serieus bij de uitwerking van de plannen betrekt.'