Opgewekte stroom zonnepanelen beter gebruiken?
Na 2022 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen waarschijnlijk afgebouwd. De stroom die je zelf opwekt kun je dan niet meer volledig salderen. Hoe kun je de stroom van je zonnepanelen nog beter zelf gebruiken? Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving legt uit wat je kunt doen.
Efficiënter gebruik apparatuur
Zonnepanelen leveren overdag de meeste stroom. Dit is dus het moment om de apparaten in je huis te gebruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine in de middag aan en gebruik de stroom die je zelf opwekt. Een timer of een verbruiksmanager kan helpen bij het instellen van de apparatuur op het juiste moment van de dag. De verwachting is dat er meer systemen op de markt komen die apparatuur automatisch aan- of uitschakelen. Of elektrische auto’s kunnen laden tegen de meest gunstige prijs, namelijk de gratis stroom van je eigen zonnepanelen.
Aanschaf zonnepanelen
Hou bij de aanschaf van zonnepanelen al rekening met de plaats van de zonnepanelen en de bijbehorende installatie (PV-installatie). Op dit moment speelt de maximale stroomopbrengst nog een rol, omdat je de extra geproduceerde stroom kan aftrekken van de stroom die je afneemt. Dat verandert door de afbouw van de salderingsregeling.
- Plaats zonnepanelen op het oosten en/of westen
Richt zonnepanelen op een plat dak richting het oosten en/of westen. De opbrengst is ongeveer 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar je verbruik komt meer overeen met de stroomproductie van de panelen. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, pieken namelijk rond 12 uur 's middags. Als je dan niet thuis bent, verbruik je waarschijnlijk op dat moment weinig stroom. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken juist einde dag veel stroom op. Zo verbruik je de opgewekte stroom op de momenten dat je thuis bent. - Opslaan van eigen stroom
Op dit moment is de meest logische optie voor het opslaan van eigen stroom een accu. Een PV-installatie met accu kost zo’n € 3000 extra. Zie ook: betaalt een opslagsysteem voor zonnestroom zichzelf terug?
Accu-opslag werkt prima als je overdag stroom opslaat om's avonds of 's nachts te gebruiken. De stroom die je in het voorjaar, zomer en najaar in een accu kan opslaan is niet voldoende om de wintermaanden te overbruggen. Daarvoor heb je een hele grote accu nodig, die onbetaalbaar zou worden.
Meer informatie
- Zonnepanelen aanschaffen? Doe mee aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen
- Blog 'Ik wil zonnepanelen, kan ik in de toekomst nog salderen?'
- Meer informatie over zonnepanelen
Over de auteur
Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Zonnepanelen zijn een prima manier om je energieverbruik te verduurzamen. De investering verdient zich meestal ruim binnen 10 jaar terug. ’