Voor VvE'sContact
BackNieuws

Overwaarde verzilveren, een goed idee?

Met zogenoemde verzilverproducten kun je een deel van de overwaarde op je woning uit de stenen halen. Een goed idee? Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, over wel of niet verzilveren.

De beste reacties of ideeën heb je vaak achteraf. Had ik toen maar… Waarom heb ik toen niet… Deze gedachten kwamen bij mij op toen ik een rapport las van financiële toezichthouder AFM over het verzilveren van overwaarde. De AFM waarschuwt huiseigenaren voor verzilverproducten en de bijbehorende risico’s, zoals een toekomstige rentestijging of een waardedaling van de woning.

Verzilverproducten: de juiste doelgroep

Uiteraard ben ik het volledig eens met de conclusie van de AFM dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat verzilverproducten bij de juiste doelgroep terecht komen - bijvoorbeeld huiseigenaren die onvoldoende inkomen hebben om een standaard hypotheek af te sluiten. En ook dat mensen informatie moeten krijgen over de bijbehorende risico’s. Het is niet de bedoeling dat mensen er later achter komen dat ze een ander, goedkoper product hadden kunnen afnemen of onaangenaam verrast worden door gewijzigde omstandigheden. Maar spijt krijgen van het afnemen van een product kan natuurlijk altijd. Geldt dat niet voor veel zaken in het leven? De toekomst is en blijft onzeker. Te veel rekening houden met onzekerheden in de toekomst kan ook ten koste gaan van het heden. 

Meer wooncomfort, hoger inkomen

Wat als je het omdraait: kun je in de toekomst spijt krijgen van dingen die je juist vanwege mogelijke onzekerheden niet hebt gedaan? Als de rente laag blijft en de huizenprijzen blijven stijgen, heb je mogelijk nodeloos afgezien van zaken die het leven aangenamer hadden kunnen maken. Zoals het verzilveren van overwaarde. Hiermee kun je je wooncomfort vergroten en/of je inkomen aanvullen.

Langer zelfstandig thuis wonen

De afweging wel of niet verzilveren gaat steeds vaker spelen. Langer zelfstandig thuis wonen is niet alleen het uitgangspunt van de overheid, maar ook van huiseigenaren zelf, blijkt uit ons eigen onderzoek. Op hogere leeftijd thuis blijven wonen zorgt ervoor dat je actief blijft in een vertrouwde omgeving. De vaak forse overwaarde op de woning kan hierbij helpen.  Helaas kan ik niet in de toekomst kijken en vertellen wat de beste optie is. Wel heeft Vereniging Eigen Huis een tool ontwikkeld die je op weg kan helpen: de Overwaarde Scan. Hiermee krijg je een indruk van jouw mogelijkheden om te verzilveren. Een eerste stap bij het maken van een goede afweging.

Over de auteur

Michel Ligtlee is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Laat je niet (te veel) afschrikken door mogelijke onzekerheden in de toekomst.’

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube