Voor VvE'sContact
BackNieuws

Stijgt je energierekening in 2021?

Het kabinet heeft de belastingtarieven voor 2021 bekend gemaakt. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist, licht toe wat de plannen betekenen voor je energierekening. De gemiddelde energierekening bestaat voor bijna de helft uit belastingen. Via de energierekening draag je energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw af. Stijgen deze belastingen? Dan stijgt je energierekening als je energieverbruik hetzelfde blijft.

Stijging energiebelasting op gas

De energiebelasting wordt steeds meer gebruikt als instrument om duurzamer energieverbruik te stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat in 2021 voor een gemiddeld huishouden de energiebelasting op gas stijgt met bijna € 26 (4,7 %) en op elektriciteit met € 13 daalt (3,5 %). De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. Ook wel de ‘energiebelastingschuif' genoemd. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. Dit betekent in de toekomst een hogere energierekening voor huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik. Ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. De zogeheten 'vermindering energiebelasting'. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2021 met € 31 tot € 559. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening. 

Stijging Opslag Duurzame Energie

In 2021 stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit met bijna 10 %. Een gemiddeld huishouden gaat € 23 meer betalen aan Opslag Duurzame Energie. Deze opslag is een maatregel om de investering in duurzame energiemaatregelen te stimuleren. Omdat er jaarlijks meer uit de subsidiepot betaald moet worden, zullen ook deze heffingen in de toekomst verder stijgen. 

Wat betekent dit voor je energierekening?

Ik begrijp dat alle tarieven en veranderingen je misschien een beetje duizelen. Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening door de belastingmaatregelen in 2021 niet sterk stijgen. Maar het gemiddelde energieverbruik hoeft niet overeen te komen met jouw specifieke situatie. Heb je bijvoorbeeld een hoger gasverbruik dan het gemiddelde van 1.370 m3 dan stijgt je energierekening harder dan gemiddeld. Wil je weten of je met jouw energieverbruik in 2021 meer belasting gaat betalen? Maak dan gebruik van onze energiebelastingtool. Met een paar eenvoudige stappen krijg je gauw te zien of de belastingen op jouw energierekening in 2021 zullen stijgen.

Extra besparen

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kun je zelf meer besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Met overstappen ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je je huidige energiecontract verlengt. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten namelijk vaak aantrekkelijke kortingen. Met de Collectieve Inkoop Energie stap je gemakkelijk over naar scherpe energietarieven.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. “Verlaag je energieverbruik, dat maakt je weerbaarder tegen toekomstige belastingstijgingen.”

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube