Voor VvE'sContact
BackNieuws

Te hoge WOZ-waarde? Bel eerst de gemeente

Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde van je huis te hoog is? Waag dan eerst eens een belletje naar de gemeente, tipt fiscalist Tjalling Letterie. 

Landelijk stijgt de WOZ-waarde dit jaar met gemiddeld 9%. Ook de afgelopen zes jaar kenden al een (fikse) stijging. Dit gegeven alleen al is voldoende reden om je WOZ-waarde te controleren en mogelijk kan bezwaar lonen. Ingewikkeld of gedoe? Dat valt reuze mee.

Lagere WOZ-waarde: zo pak je het aan

Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken of je WOZ-waarde klopt. Zo kun je bijvoorbeeld een taxatieverslag opvragen bij je gemeente of via het WOZ-waardeloket de waarden van vergelijkbare woningen opvragen. Ben je na onderzoek van mening dat je WOZ-waarde niet juist is? Dan kun je binnen zes weken (na dagtekening op je WOZ-beschikking) bezwaar indienen bij de gemeente. Die kijkt er dan nog eens goed naar.

Bellen is sneller

Maar voordat je met een bezwaarschrift aan de gang gaat, is mijn tip: bel eerst eens met je gemeente. Je bespaart er mogelijk tijd en papierwerk mee. Zo kon mijn collega vorig jaar rechtstreeks bellen met de taxateur. Hij vertelde de taxateur dat zijn woning wat verouderd is in vergelijking met woningen in de buurt. Veel waren er de laatste tijd grondig gemoderniseerd. Ter onderbouwing stuurde mijn collega een paar foto’s. De taxateur was overtuigd en de WOZ-waarde werd fors verlaagd. De gemeente verlaagde zelfs nog met terugwerkende kracht de WOZ-waarden van voorgaande jaren. Bij nog een andere collega werd de WOZ na één enkel telefoontje met de verantwoordelijk ambtenaar verlaagd. Niet ingewikkeld en geen gedoe. 

Wacht niet te lang

Ben je van plan de gemeente te bellen, wacht dan niet te lang. Want lukt het niet via deze weg, dan heb je nog voldoende tijd om je formele bezwaarschrift in te (laten) dienen.

Meer over de WOZ

Over de auteur

Tjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Neem je contact op met de gemeente over je WOZ-waarde? Houd de bezwaartermijn in de gaten.'

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube