Voor VvE'sContact
BackNieuws

Verbouwen in coronatijd, kan dat?

Verbouwen in een anderhalvemeter-samenleving. Kan dat? En zo ja, hoe? John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit waar je op moet letten als je gaat verbouwen met een aannemer.Verbouwen met een aannemer in coronatijd is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Zolang je de anderhalve meter afstand zo goed mogelijk kunt bewaren, kan de verbouwing gewoon doorgaan. 

Protocol bij verbouwen

De overheid en de bouw- en technieksector hebben een protocol opgesteld: ‘Samen veilig doorwerken’. Hierin staat aan welke regels iedereen zich moet houden om een veilige situatie te kunnen waarborgen. Wat staat er kort samengevat in?

  • Gaat je verbouwing nog beginnen, dan moet de aannemer een dag van tevoren contact met je opnemen. Samen bespreken jullie of het verantwoord is de verbouwing te starten. Je bent niet verplicht specifiek aan te geven of je corona-gerelateerde gezondheidsklachten hebt. Zijn die er wel, dan is het logischerwijs niet verstandig de afspraak door te laten gaan.
  • Op de dag dat de werkzaamheden starten, moet de aannemer uitdrukkelijk nog een keer vragen of het verstandig is je woning te betreden.
  • Als de verbouwing aan de gang is, geldt de anderhalvemeter-afstandsregel. Soms kan het voorkomen dat voor bepaalde werkzaamheden twee man of meer nodig is. Denk hierbij aan het tillen van zwaar materiaal. Dit mag volgens het protocol, zo lang dit voor het werk echt noodzakelijk is en kort duurt.
  • In een ideale situatie krijg je iedere dag dezelfde bouwers over de vloer. Dit is voor alle partijen het beste. Je kunt hierover afspraken maken met de aannemer.
  • Tot slot gelden de algemene hygiëneregels, zoals regelmatig handen wassen en het schoonmaken van de apparatuur die door de bouwers gezamenlijk wordt gebruikt. Zorg daarnaast voor goede ventilatie tijdens de werkzaamheden.

Lukt het de bovenstaande regels te hanteren, dan kan je verbouwing dus prima doorgaan.   

Plannen voor een verbouwing?

Zijn je verbouwplannen nog in de beginfase en wil je meer weten over hoe je een verbouwing aanpakt? Op onze verbouwen-pagina lees je alles over het vinden van een aannemer, het vergelijken van offertes en het regelen van de financiering. Ook hebben we de kosten van de 5 meest voorkomende verbouwingen op een rij gezet. 

Over de auteur

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ook in mijn eigen omgeving merk ik dat er angst is om in deze tijd een verbouwing te starten. Toch is verbouwen dankzij het protocol mogelijk.’

Tags

Corona

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube