Voor VvE'sContact
BackNieuws

Verlicht de btw-gevolgen voor zonnepaneeleigenaren

Wek je met zonnepanelen energie op en  lever je ook energie terug, dan word je gezien als btw-ondernemer. Met ingang van 1 januari 2020 zijn de administratieve verplichtingen voor zonnepaneeleigenaren verder toegenomen. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist vraagt zich af waarom deze nieuwe regelgeving zo complex is gemaakt.  

Sinds juni 2013 word ik regelmatig bevraagd met fiscale vragen van nieuwe ‘btw-ondernemers’. Dat is geen toevalligheid want sinds die datum worden particulieren die met behulp van zonnepanelen energie opwekken en terug leveren gezien als ondernemer voor de btw. Niet omdat Nederland dat zo graag wil, maar omdat dat het Europese Hof van Justitie dat zo heeft bepaald, op basis van Europese regels.

Voor- en nadelen

Van leden horen we regelmatig dat ze blij zijn met dit btw-voordeel. Maar ze zijn ook bezorgd over alle administratieve verplichtingen die horen bij dit ‘btw-ondernemerschap’. Logisch want voor veel mensen is dit geen gesneden koek. Ik was dan ook blij verrast toen het ministerie en de belastingdienst met een paar praktische oplossingen kwamen.  

Praktische oplossingen

Zo kwam het ministerie met een Vraag en Antwoord besluit speciaal voor particuliere zonnepaneelhouders. En de Belastingdienst zorgde voor een vereenvoudigde werkwijze voor het aanvragen en de afhandeling van de btw-verzoeken.  Bijvoorbeeld bij het uitreiken van de btw-aangiftes. Dat is zinloos als je vooraf al weet dat er overal ‘0’ zal worden ingevuld en er nauwelijks btw-opbrengst zal zijn. De kosten die de Belastingdienst dan moet maken in de uitvoering, staan in schril contrast met de btw-opbrengst. Nu wil ik hiermee niet beweren dat je dat proces dan maar moet stopzetten. Maar wel, dat het duidelijk is dat je soms uitzonderingen moet maken in de processen. Op deze manier wordt het eenvoudiger voor de belastingplichtige en de Belastingdienst zelf. Volgens mij een mooie win-win situatie.

Aanpassingen zijn niet altijd verbeteringen

Ik was dan ook zeer verbaasd dat deze handige manier van werken vorig jaar werd aangepast met de introductie van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). In deze regeling zijn allemaal nieuwe bepalingen opgenomen die het hele proces opeens onnodig complex maken.  Ik hoor van leden dat ze door de bomen het bos niet meer zien en het niet meer snappen. We willen allemaal dat mensen meer gaan verduurzamen, waarom maken we ze het dan zo moeilijk? 

Zorg voor vereenvoudiging

Ik maak me dan ook zorgen over deze toegenomen complexiteit en heb uit naam van Vereniging Eigen Huis een brief geschreven naar Staatssecretaris Vijlbrief. Daarin vraag ik de staatssecretaris of hij uit kan leggen waarom deze nieuwe regelgeving van kracht is gegaan en of we het gewoon allemaal niet weer wat kunnen vereenvoudigen.  Tot slot een oproep aan de dienst die zich graag profileert met de volgende slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!? Grijp deze kans en maak het dan ook makkelijker!

Meer informatie

  • BTW-regeling zonnepaneeleigenaren te complex 
  • Overweeg je om te investeren in zonnepanelen? Maak dan gebruik van onze Collectieve inkoop zonnepanelen.  
  • Bekijk welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen

Stappenplan: BTW terugvragen zonnepanelen (pdf)

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. “Heb je zonnepanelen gekocht? Of overweeg je dat te doen? Wees je dan bewust van de fiscale verplichtingen als gevolg van het btw-ondernemerschap".

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube