menu

12 tips voor perfect buitenschilderwerk

Vereniging Eigen Huis helpt eigen woningbezitters met het onderhoud van hun woning. (Buiten) schilderwerk is een van de meest voorkomende en meest uitbestede onderhoudsklussen. Naast onze handige Eigen Huis Schilderservice, bieden we praktische informatie over het onderhoud van het schilderwerk van uw woning.

Wie zijn houtwerk goed wil beschermen, redt het niet met alleen een kwast en een pot verf. Bij perfect buitenschilderwerk komt meer kijken.

Goed onderhoud waarborgt de waarde van uw huis. Dus of u nu zelf op de ladder klimt of een schilder inhuurt: zorg dat de schilderklus grondig wordt gedaan. Dat voorkomt na een paar jaar afbladderende verf, openspringende naden en houtrot. De volgende tips van Vereniging Eigen Huis voor perfect buitenschilderwerk helpen u daarbij.

12 buitenschilderwerk tips

1. Schilder bij de juiste temperatuur (tussen de 10 en 30 graden Celsius)
2. Maak voor u gaat schuren de kozijnen schoon
3. Verwijder houtrot
4. Kit naden en kieren af
5. Gebruik plamuur beperkt
6. Schilder ook de onder- en bovenkant van kozijnen
7. Los eventuele gebreken aan het binnenschilderwerk op
8. Rond scherpe randen aan kozijnen af
9. Herstel klemmende ramen en deuren
10. Gebruik de juiste materialen, kwasten en verf
11. Voorkom zakkers en blaasjes 
12. Gebruik voldoende lagen verf.

Goed buitenschilderwerk loont

Ook als er geen verkoopplannen zijn, is het zaak om het schilderwerk buiten goed te onderhouden. Want als je te laat actie onderneemt, vallen de herstelkosten hoger uit, zegt John Kersemakers bouwkundig specialist bij de vereniging. 'Als bijvoorbeeld kozijnen niet goed beschermd zijn met een verflaag, trekt het water in het hout en kan houtrot ontstaan. Dan moet je bovenop de verf ook de kosten voor een houtreparatie betalen.'

Download gratis e-book met 12 schildertips

Benieuwd naar de uitleg van deze tips? Lees het in het gratis e-book van Vereniging Eigen Huis. Is uw huis toe aan nieuw schilderwerk, maar heeft u geen tijd of zin om het zelf te doen? Vraag dan uw schilderofferte aan via onze schilder service. Doet u mee, dan klaart een gekwalificeerde schilder de klus, onze expert controleert het resultaat, u krijgt de beste garantie voor een scherpe prijs.