menu

Kwart huizenbezitters vergeet belangrijk onderhoud zoals schilderwerk

Zo’n 25% van de huizenbezitters laat regulier onderhoud van het buitenschilderwerk achterwege. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daardoor zijn ze dief van hun eigen portemonnee, zegt John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging. 

"De meeste mensen gaan pas wat doen als de verf afbladdert, maar dan zijn ze vaak al te laat", zegt Kersemakers. Hij denkt dat mensen het schilderwerk buiten uitstellen omdat het veel geld kost of omdat ze er geen tijd voor hebben. Dat is jammer, want een geschilderd huis kent eigenlijk alleen maar voordelen: het beschermt het hout, het oogt mooi, is sneller verkoopbaar voor een betere prijs en zorgt ervoor dat de woning haar waarde behoudt. 

Op tijd verven

Ook als er geen verkoopplannen zijn, is het zaak om het buitenschilderwerk goed te onderhouden. Want als je te laat actie onderneemt, vallen de herstelkosten hoger uit, zegt Kersemakers. "Als bijvoorbeeld kozijnen niet goed beschermd zijn met een verflaag, trekt het water in het hout en kan houtrot ontstaan. Dan moet je bovenop de verf ook de kosten voor een houtreparatie betalen."

Lang genieten van goed schilderwerk

Een lik verf op uw kozijnen en het houtwerk kan er weer jaren tegenaan? Zo simpel is het niet. Voor een langdurig goed resultaat en bescherming tegen weersinvloeden komt meer kijken. Zowel in uitvoering als in materiaal. "De kozijnen moeten bijvoorbeeld eerst goed worden schoongemaakt voordat je gaat schuren", zegt Kersemakers. "Dus of u zelf op de ladder klimt of iemand inhuurt, zorg dat het buitenschilderwerk grondig wordt uitgevoerd."

Doe de schildertest

Wilt u weten of uw huis toe is aan een schilderbeurt? Vul in drie stappen de Schildertest in en ontvang een gratis e-book over buitenschilderwerk. Of doe mee met de Eigen Huis Schilderservice, dan krijgt u voor een scherpe prijs de beste garantie. 

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid