Alles over houtrot

April

Hieronder geven wij dertien klussen voor de maand april die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Controleer de kwaliteit van het schilderwerk

Verouderd schilderwerk kan kleurpigment loslaten. Als verf  er dof uitziet en bij het schoonmaken kleur afgeeft aan het schoonmaakdoekje, is het tijd om opnieuw te gaan schilderen.

Ga naar 'kozijnen' in het Gebrekenhuis
Vind een vakman op Werkspot.nl

Kies de juiste verf

Er zijn heel veel verschillende soorten en merken verf. Probeer zoveel mogelijk met dezelfde soort verf te blijven schilderen. Wilt u naar een andere soort verf overstappen, laat u dan adviseren door de vakman. Die kan beoordelen of dit mogelijk is en wat de eventuele voorbewerkingen moeten zijn.

Verwijder groene aanslag op het terras

Na de winter vindt u vaak vuil en groene aanslag op de tegels. Losliggend vuil kunt u verwijderen met een bezem, eventueel een speciale onkruidbezem. Om groene aanslag te verwijderen kunt u schoonmaakazijn verdunnen met een gelijke hoeveelheid water. Gebruik hiervoor een flinke plantenspuit. Vaak is het nodig schoongemaakte voegen tussen de tegels aan te vullen met speciaal voegenzand.

Ga naar het Gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Controleer het metsel- en voegwerk op scheuren

Ongedierte en water kunnen via gaten en scheuren uw metsel- en voegwerk binnendringen. Scheurvorming kan ook duiden op een constructief probleem, bijvoorbeeld verzakking.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Loop de tuin na op verzakkingen

Grote verzakkingen duiden vaak op een lekkage in de riolering of de waterleiding. Bulten in de bestrating kunnen wijzen op aangroeiende wortels, die de bestrating omhoogdrukken.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Controleer het toilet op loszittende onderdelen

Loszittende/holklinkende vloertegels kunnen bij het belopen bewegen en scheuren in de voegen veroorzaken. Voegen kunnen ook door ouderdom loslaten en een stortbak kan doorlopen of lekken. Zo kunnen ongemerkt vele kubieke meters water weglopen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel toilet

Snoei de struiken rond het huis

Hout of struikgewas moet minstens 10 cm van de woning verwijderd blijven. Zo blijft  luchtstroming langs de gevel mogelijk en kan de gevel bijvoorbeeld na een regenbui toch opdrogen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Verwijder het vuil op de platdakbedekking

Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en plekken waar het dak een beetje doorhangt, en kan zo voor verstoppingen zorgen. Ook kan het vuil vastkoeken aan de dakbedekking, en kunnen wortels van plantenbegroeiing schade aanrichten.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel plat dak

Maak de dakafvoeren schoon en controleer de regenpijp op lekkage

Schone dakafvoeren voorkomen verstopping. U vindt afvoeren in dakgoten maar ook op platte daken en balkons. Bladvangers en bolroosters zijn handige hulpmiddelen om verstoppingen te voorkomen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakgoot

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Brochure 'Goed ventileren in huis'

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Herstel houtrot

Verkleurd hout, scheuren en zacht hout laten zien dat er sprake is van houtrot. Kleine delen kunt u zelf herstellen. Belangrijk is dat er voldoende slecht, maar ook een gedeelte van het gezonde hout wordt weggehakt voordat u met houtrotvuller aan de slag gaat.

Alles over houtrot
Ga naar 'kozijnen' in het Gebrekenhuis