Augustus

Hieronder geven wij tien klussen voor de maand augustus die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Maak de achterkant van de koelkast stofvrij

Om goed te kunnen koelen, geeft de koelkast aan de achterzijde warmte af. Een schone, goed ventilerende achterzijde kan de warmte kwijt en voorkomt brandgevaar. U kunt de achterzijde schoonmaken met een stofzuiger.

Maak de omliggende goten van het dakraam vuilvrij

Door de goten schoon te houden, voorkomt u dat het water bij veel regen de woning binnenkomt. Vooral bladeren kunnen goten verstoppen, waardoor water niet weg kan en over de rand van de goot de woning binnendringt. 

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakraam

Controleer de kruipruimte en kelder op lekkages

In een kruipruimte lopen veel buizen en leidingen, die in een koude periode kunnen bevriezen. Bij dooi kan dan lekkage ontstaan. Ook kunnen roestige ophangbeugels van rioleringsbuizen afbreken, waardoor de buizen doorhangen en breken en/of lekken. Bij oudere huizen lopen soms cv-leidingen door de kruipruimte, die ook kunnen lekken. U kunt dit soms merken aan uw cv-ketel, als deze vaker bijgevuld moet worden dan de gebruikelijke 1 à 2 keer per jaar.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel fundering

Controleer het toilet op loszittende onderdelen

Loszittende/holklinkende vloertegels kunnen bij het belopen bewegen en scheuren in de voegen veroorzaken. Voegen kunnen ook door ouderdom loslaten en een stortbak kan doorlopen of lekken. Zo kunnen ongemerkt vele kubieke meters water weglopen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel balkon

Maak ventilatieroosters boven de ramen schoon

Schone ventilatieroosters boven uw ramen zorgen voor verse lucht in uw woning. Vuil van buiten zorgt voor vieze roosters die niet meer goed werken. Door ze regelmatig te reinigen met een stofzuiger (en open te houden) blijft de ventilatie optimaal.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Maak de afzuigpunten van mechanische en balansventilatie schoon

Een schone balansventilatie zorgt voor goede ventilatie. Schoonmaken kan gewoon met een sopje. Markeer vooraf met een watervaste stift de binnenzijde van de afzuigventielen, zodat u de ventielen weer in de oude stand kunt terugplaatsen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Brochure 'Goed ventileren in huis'

Ventileren is heel belangrijk. Maar hoe doet u dat op de juiste manier en hoe onderhoudt u de ventilatiesystemen? De brochure Goed ventileren in huis geeft antwoord op deze en andere vragen. Deze pdf is alleen beschikbaar voor leden

Goed ventileren in huis

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Voor het optimaal functioneren van de warmteterugwinbox (WTW). Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters heen. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden onderhouden.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Controleer het balkon op veiligheid en lekkages

Het hekwerk is een doorvalbeveiliging, die goed bestand moet zijn tegen leunen. Ook kunnen afvoerputjes verstopt raken, waardoor water na een forse regenbui op uw balkon blijft staan en naar binnen kan lopen. Controleer ook de kwaliteit van schilderwerk, ook van de balkonvloer.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel balkon