December

Hieronder geven wij diverse klussen en tips voor de maand december.

Brandpreventietips voor tijdens de feestdagen

Door versiering en extra drukte in huis ligt brandgevaar tijdens de feestdagen op de loer. Waar kunt u rekening mee houden?

 • Een kerstboom is brandbaar, een kunstkerstboom brandveiliger. Een echte boom met kluit droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk.
 • Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (brandvertragend) is. Elektrische verlichting is alleen veilig als deze een keurmerk heeft. Controleer daarnaast de bedrading op beschadiging. Haal als u weggaat de stekker van de kerstboomverlichting uit het stopcontact.
 • Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen, zoals gordijnen en kerstversiering.
 • Heeft u een kachel of open haard? Zorg dat het schoorsteenkanaal goed is onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar door een erkende schoorsteenveger controleren.
 • Spiritus-, brandgel- of bio-ethanolbrander voor fonduestel, sfeerhaard, sfeerlicht of warmhouder? Vul een brandende of warme brander nooit bij met brandstof. Een alternatief is elektrisch. 
 • Gebruik goed passende verlengsnoeren. Rol haspels volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt. 

Meer brandpreventietips

Anti-inbraaktips voor tijdens de feestdagen

Niet thuis tijdens de feestdagen? Inbrekers maken daar handig gebruik van. Uit cijfers blijkt dat het aantal woninginbraken op deze dagen meer dan verdubbelt. 

 • Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor verlichting, zet glazen op tafel en laat bijvoorbeeld de radio aan.
 • Sluit uw woning goed af, ook als u maar even weggaat om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen of vuurwerk af te steken.
 • Haal hulpmiddelen als afvalcontainers en ladders uit de tuin. Zo voorkomt u dat inbrekers op uw dak klimmen of bij een raam op de eerste verdieping kunnen komen.
 • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
 • Vermeld niet op social media dat u weggaat tijdens de feestdagen.
 • Hoort of ziet u iets ongewoons? Aarzel niet en meld het in de buurt-app of bel 112.

Meer inbraakpreventietips

Winterklaar

Robbert Teunissen van het Vteam laat zien wat u kunt doen om uw woning winterklaar te maken.

Maak de onderkant van de afzuigkap schoon of vervang het filter

Met een schone afzuigkap vermindert u brandgevaar en verbetert u de afzuigcapaciteit.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Maak de kozijnen schoon

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de warmteterugwinunit (WTW). Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Controleer de binnenkranen op teveel speling

Bij teveel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Gebruik de kranen een uur lang niet om lekkages op te sporen

Bekijk de stand op de watermeter voor en na het desbetreffende uur en kijk of het wieltje op de watermeter draait. Draait het niet, dan is er geen sprake van lekkage.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Controleer de kitaansluitingen in de badkamer

Slechte kitvoegen rond de douchebak, het bad en het keukenblad kunnen lekkage veroorzaken. De schade aan plafond en wanden in de ruimte onder de badkamer kan enorm zijn. Vervang lekkende kitvoegen dus zo spoedig mogelijk.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel badkamer