Februari

Hieronder geven wij tien klussen voor de maand februari die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Smeer de scharnieren van de binnendeuren met olie of teflonspray

Met smeren gaat u het piepen van deuren tegen en voorkomt u slijtage. Hoe minder soepel deuren open- en dichtgaan, hoe eerder slijtage aan hang- en sluitwerk optreedt.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de omliggende goten van het dakraam vuilvrij

Door de goten schoon te houden, voorkomt u dat het water bij veel regen de woning binnenkomt. Vooral bladeren kunnen goten verstoppen, waardoor water niet weg kan en over de rand van de goot de woning binnendringt.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakraam

Controleer de boiler en boilerruimte op lekkages

Bij controle ontdekt u in een vroeg stadium lekkage. Bekijk ook de koppelingen van de leidingen in de buurt van de boiler. Ook deze kunnen lekken. U herkent lekkende koperen koppelingen aan groene uitslag.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Controleer tegelvloeren op scheuren

Gescheurde of holle tegels kunnen lekkages veroorzaken, veroorzaakt door los of ontbrekend cement of voegsel. Indien noodzakelijk moet u opnieuw voegen of gebroken tegels vervangen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel badkamer en toilet

Maak ventilatieroosters boven de ramen schoon

Schone ventilatieroosters boven uw ramen zorgen voor verse lucht in uw woning. Vuil van buiten zorgt voor vieze roosters die niet meer goed werken. Door ze regelmatig te reinigen met een stofzuiger (en open te houden) blijft de ventilatie optimaal.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis

Controleer de schutting op houtrot

Door goede controle en de juiste maatregelen voorkomt u houtrot. Houtrot komt het meest voor op de plek waar de schuttingpalen in de grond staan, en op de bovenkant van de paal. Met zinken paalhoedjes kunt u de bovenkant van de palen beschermen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Controleer de buitenmuren op scheuren

Als het metselwerk verslechtert, het voegwerk verzandt of de beplating rot, loopt u kans op lekkages. Door regelmatig de gevel langs te lopen weet u of er bijvoorbeeld geschilderd moet worden, of dat het voegwerk aan vervanging toe is.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen
brochure_ventilatie

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.