Januari

Hieronder geven wij tien klussen voor de maand januari die u het beste kan uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Maak de mechanische ventilatiebox  schoon

Het schoepenrad en de binnenkant van de mechanische ventilatiebox kunnen flink vervuilen. Dit komt door het afzuigen van vette lucht uit de keuken en vochtige lucht uit de badkamer. De ventilatiecapaciteit vermindert en bij onbalans door vuilaanslag kan het schoepenrad lawaai gaan maken. Ook kan deze onbalans lagers beschadigen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Stappenplan ventilatie reinigen

Vervang de filters van de warmteterugwinbox (WTW-installatie)

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de WTW-filters heen. Voor de gezondheid van u en uw huisgenoten is het belangrijk dat de filters goed worden onderhouden. In de gebruiksaanwijzing staat hoe u deze kunt vervangen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis

Controleer de kruipruimte en kelder op lekkages

In een kruipruimte lopen veel buizen en leidingen, die in een koude periode kunnen bevriezen. Bij dooi kan dan lekkage ontstaan. Ook kunnen roestige ophangbeugels van rioleringsbuizen afbreken, waardoor de buizen doorhangen en breken of lekken. Bij oudere huizen lopen soms cv-leidingen door de kruipruimte, die ook kunnen lekken. U kunt dit soms merken aan uw cv-ketel, als deze vaker bijgevuld moet worden dan de gebruikelijke 1 à 2 keer per jaar.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel fundering

Controleer het balkon op veiligheid en lekkages

Het hekwerk is een doorvalbeveiliging, die goed bestand moet zijn tegen leunen. Ook kunnen afvoerputjes verstopt raken, waardoor water na een forse regenbui op uw balkon blijft staan en naar binnen kan lopen. Controleer ook de kwaliteit van schilderwerk, ook van de balkonvloer.

Ga naar het Gebrekenhuis onderdeel balkon

Maak de afzuigpunten van mechanische en balansventilatie schoon

Een schone balansventilatie zorgt voor goede ventilatie. Schoonmaken kan gewoon met een sopje. Markeer vooraf met een watervaste stift de binnenzijde van de afzuigventielen, zodat u de ventielen weer in de oude stand kunt terugplaatsen.

Ga naar het Gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis

Maak de rioleringsbuizen schoon

Door het schoonhouden van rioleringsbuizen voorkomt u verstoppingen. Laat regelmatig de warme kraan even lopen of gebruik de wasmachine op 90 graden (zonder was). Aangekoekt vuil en zeepresten in de rioleringsbuis laten los en spoelen met het water weg.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel riolering

Controleer de draaiende delen van deuren en kozijnen op voldoende omtrekspeling

Als de draaiende delen van deuren en kozijnen onvoldoende omtrekspeling hebben, blijft water tussen de onderdorpels en draaiende delen kleven. Dit zorgt voor versnelde rotting van de raamstijlen en verbindingen. Vervuiling hoopt zich ook op, vooral aan de onderkant. Als u de kozijnen schoonmaakt, zet dan ook even de ramen open om de onderkant mee te nemen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de afvoeren in (onder andere) de badkamer schoon

Vuil kan de afvoer van water belemmeren. Verwijder bij wastafels het sifon onder de wastafel, demonteer deze en maak ze schoon. Bij een douche is dit vaak lastiger, maar bij een draingoot kunt u het rooster verwijderen. Soms kunt u de douchebakomranding ook makkelijk verwijderen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel riolering

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis Gebrekenhuisonderdeel kozijnen

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.