Juli

Hieronder geven wij elf klussen voor de maand juli die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Gebruik de kranen een uur lang niet om lekkages op te sporen

Bekijk de stand op de watermeter voor en na het desbetreffende uur en kijk of het wieltje op de watermeter draait. Draait het niet, dan is er geen sprake van lekkage.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Vervangen van de platdakbedekking

Als de dakbedekking scheurt of grote blazen met lucht vertoont, moet het worden vervangen. Vaak hoeft u niet de hele dakbedekking te vervangen, maar alleen maar de rand en een klein gedeelte van de dakbedekking. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Ga naar 'het platte dak' in het Gebrekenhuis

Controleer de dakpannen

Dakpannen kunnen door de wind verschuiven of door het belopen van de schoorsteenveger breken. Handig dus als u een paar dakpannen op voorraad heeft om deze te vervangen. Binnenkomend water zorgt anders voor grote schade in huis.

Ga naar 'het schuine dak' in het Gebrekenhuis

Controleer de kitaansluitingen in de badkamer

Slechte kitvoegen rond de douchebak, het bad en het keukenblad kunnen lekkage veroorzaken. De schade aan plafond en wanden in de ruimte onder de badkamer kan enorm zijn. Vervang lekkende kitvoegen dus zo spoedig mogelijk.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel badkamer

Bekijk de aansluitingen

Lood bij schoorstenen kan opwaaien of scheuren, en de (verholen) goten langs dakramen en -kapellen kunnen verstopt raken. Zo kan regenwater het huis binnen komen. Bekijk de diverse aansluitingen daarom goed en maak de goten schoon.

Ga naar 'schoorsteen of dakraam' in het Gebrekenhuis

Maak de wasdroger helemaal schoon

Een schone wasdroger houdt de droogtijd optimaal en vermindert brandgevaar. Het is belangrijk dat de droger schoon en stofvrij is. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. U kunt jaarlijks het hele apparaat stofvrij laten maken door een witgoed-servicebedrijf.

Maak de onderkant van de afzuigkap schoon of vervang het filter

Met een schone afzuigkap vermindert u brandgevaar en verbetert u de afzuigcapaciteit.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Maak de afvoeren in (onder andere) de badkamer schoon

Vuil kan de afvoer van water belemmeren. Verwijder bij wastafels het sifon onder de wastafel, demonteer deze en maak ze schoon. Bij een douche is dit vaak lastiger, maar bij een draingoot kunt u het rooster verwijderen. Soms kunt u de douchebakomranding ook makkelijk verwijderen. 

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel riolering

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien