Juni

Hieronder geven wij tien klussen voor de maand juni die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Eigen Huis Video: Wat te doen bij stormschade?

In deze video krijgt u kort advies wat u moet doen in geval van stormschade aan uw woning.

Lees meer over stormschade

Check ramen en deuren op inbraakveiligheid

Brede kieren tussen deur of raam en het kozijn, uitstekende sleutelcilinders en raamboompjes zonder beveiliging zijn ideale factoren voor een inbreker. Beveilig uw deuren en ramen met hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk. Zo maakt u het boeven een stuk moeilijker.

Inbraak voorkomen

Zorg voor verlichting

Verlichting rond de woning schrikt een inbreker af. Kies voor verlichting met een dag en nacht sensor of een bewegingsmelder. Gebruik bij voorkeur energiezuinige lampen: spaarlampen bij  continu verlichting en bijvoorbeeld led-verlichting als lampen aan en uit schakelen.

Inbraak voorkomen

Gebruik een tijdklokschakelaar

Met een tijdklokschakelaar kunt u op wisselende tijden het licht in uw woning aan en uit laten gaan. Zorg voor variatie in schakeltijden maar ook in woonruimten, anders weet een inbreker ook dat u niet thuis bent.

Inbraak voorkomen

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Controleer de buitenmuren op scheuren

Als het metselwerk verslechtert, het voegwerk verzandt of de beplating rot, loopt u kans op lekkages. Door regelmatig de gevel langs te lopen weet u of er bijvoorbeeld geschilderd moet worden, of dat het voegwerk aan vervanging toe is.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Controleer de trappen op veiligheid

Loszittende leuningen of gladde treden veroorzaken gevaarlijke situaties op de trap. Breng antislipstrips aan op de voorzijde van traptreden om valpartijen te voorkomen.

Maak de rioleringsbuizen schoon

Door het schoonhouden van rioleringsbuizen voorkomt u verstoppingen. Laat regelmatig de warme kraan even lopen of gebruik de wasmachine op 90 graden (zonder was). Aangekoekt vuil en zeepresten in de rioleringsbuis laten los en spoelen met het water weg.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel riolering