Maart

Hieronder geven wij elf klussen voor de maand maart die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Controleer de houten gevel op houtrot

De eerste signalen van houtrot zijn scheuren, kale plekken of barsten in het schilderwerk. Als houten delen niet goed bevestigd zijn, kan er water achter het hout lopen. Door temperatuurverschillen gaan sommige houten delen bol staan.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen en onderdeel gevelbekleding

Maak het rieten dak mosvrij

Door het riet schoon te houden voorkomt u vroegtijdige slijtage. Verwijder mos en behandel het dak eventueel preventief tegen mosaangroei. Op plekken waar vogels hebben zitten wroeten, ontstaan vaak gaten in het riet. Deze gaten moet u dichtstoppen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel schuin dak

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Stel de klokthermostaat van uw cv in

In de zomermaanden heeft uw cv een andere instelling dan in de winter. U kunt de klokthermostaat in de zomer het beste op een vaste lage stand zetten, zo rond de 15 graden Celsius. Zo voorkomt u dat de kachel opeens aangaat als het een keer koud is.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Controleer de druk van de warmtepomp

Door controle ziet u of de warmtepomp goed functioneert of misschien defect is of een lek heeft. U kunt dit vaak niet zelf repareren, maar moet dan een cv-monteur inschakelen met ervaring in warmtepompen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Test de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit zodra er lekstroom naar de aarde loopt, bijvoorbeeld bij kortsluiting. Door de testknop in te drukken controleert u de werking van de aardlekschakelaar. U moet daarna waarschijnlijk wel alle klokken opnieuw instellen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Maak de wasdroger helemaal schoon

Een schone wasdroger houdt de droogtijd optimaal en vermindert brandgevaar. Het is belangrijk dat de droger schoon en stofvrij is. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. U kunt jaarlijks het hele apparaat stofvrij laten maken door een witgoed-servicebedrijf.

Maak de onderkant van de afzuigkap schoon of vervang het filter

Met een schone afzuigkap vermindert u brandgevaar en verbetert u de afzuigcapaciteit.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Vul de cv-ketel bij

Als de drukmeter op de cv-ketel minder dan 1 bar aangeeft, kunnen storingen optreden. U kunt zelf het systeem bijvullen. Moet u vaker bijvullen, dan is er meestal sprake van een grotere lekkage.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming
Stappenplan_CV-ontluchten

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis