Mei

Hieronder geven wij tien klussen voor de maand mei die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Controleer de kozijnen

De kozijnonderdelen die het meest te lijden hebben onder weersomstandigheden zijn de liggende delen en de delen aan de zonzijde (de zuidkant). Hier komt houtrot en slecht schilderwerk het eerst voor. Herstel dit zo snel mogelijk om erger te voorkomen.

Ga naar 'kozijnen' in het Gebrekenhuis

Kijk de beglazingskit na

Kit dat tussen het kozijn en het dubbel glas zit heeft ook onderhoud nodig. Dubbel glas raakt sneller lek als er vocht in komt. Een goede kitvoeg (beglazingskit) voorkomt regenwater tussen het kozijn en het glas. Handig dus om die te vervangen als die is verouderd en losgescheurd.

Ga naar 'kozijnen' in het Gebrekenhuis

Bekijk uw hang- en sluitwerk

Klemmende ramen en deuren zijn vaak signalen van versleten hang- en sluitwerk. Dat gaat dan hangen. Ook het plaatsen van zwaarder dubbel glas in een te licht raamkozijn kan dit euvel veroorzaken. Vervang versleten hang- en sluitwerk en als het raam te licht is, koop dan een zwaarder exemplaar. 

Ga naar 'kozijnen' in het Gebrekenhuis

Maak de kruipruimte-ventilatieroosters in de gevel schoon

Een goed geventileerde kruipruimte voorkomt stankoverlast in huis. Bij een houten vloer is ventilatie ook belangrijk om aantasting van het hout te voorkomen. Reinig voor goede ventilatie van de spouwmuur ook de open stootvoegen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Goed ventileren in huis

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

(Her)open de ventilatieroosters

Veel mensen houden in de winter de roosters dicht om warmte in huis te houden. Dit zorgt echter ook voor weinig ventilatie, wat kan leiden tot een te hoog CO2-gehalte in huis. Ons advies is om de ventilatieroosters altijd open te houden. Sluit ze maximaal voor de helft als het buiten echt heel koud is.

Goed ventileren in huis

Controleer de ophanging van zonneschermen

Vooral knikarmschermen zorgen bij intensief gebruik nogal eens voor scheurvorming in het metselwerk. Controleer daarnaast  de motoraansluiting en loop de bedrading na op eventuele draadbreuk. Smeer ook meteen de bewegende delen, want zo blijft het zonnescherm soepel lopen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Maak de dakgoot schoon

Vuil koekt aan en versnelt het verouderingsproces van de goot. Bovendien kunnen afvoeren verstopt raken, waardoor bij een hevige regenbui de goot overloopt. Woont u in een bosrijke omgeving, houd de goten dan goed in de gaten als de bladeren van de boom beginnen te vallen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakgoot