November

Hieronder geven wij veertien klussen voor de maand november die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Check de leeftijd van de cv-ketel

Op het typeplaatje van de cv-ketel staat de leeftijd van de ketel. Gemiddeld gaat de installatie twaalf tot vijftien jaar mee. Heeft u vaak storingen? Vervang de oude ketel dan. Bovendien is een nieuwe cv-ketel veel zuiniger dan een oude.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Sluit de buitenkraan af

Door de kraan af te sluiten voorkomt u bevriezing en lekkage. Draai ook het aftapkraantje open (meestal te vinden in de meterkast of in de kruipruimte) zodat de waterleiding kan leeglopen. Door op de tuinslang te blazen verwijdert u het laatste restje water uit de kraan.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Voorkom bevroren leidingen

Het kan vriezen in ruimtes waar waterleidingen lopen, cv-ketels zijn geïnstalleerd en waar radiatoren staan. Breng in die ruimtes isolatie aan of plaats kleine elektrische kachels. Zo blijft de ruimte vorstvrij.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Veeg de schoorsteen

Heeft u een openhaard? Laat de schoorsteen dan jaarlijks (of bij intensief gebruik twee keer in het jaar) vegen. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand. Kies voor een erkend schoorsteenvegersbedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB).

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Smeer de garagedeuren met teflonspray

Soepel bewegende garagedeuren geven niet alleen minder geluidsoverlast, maar voorkomen ook buitensporige slijtage aan het hang- en sluitwerk.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Controleer tegelvloeren op scheuren

Gescheurde of holle tegels kunnen lekkages veroorzaken, veroorzaakt door los of ontbrekend cement of voegsel. Indien noodzakelijk moet u opnieuw voegen of gebroken tegels vervangen.

Zie gebrekenhuis en ga naar onderdeel badkamer en toilet

Controleer de schutting op houtrot

Door goede controle en de juiste maatregelen voorkomt u houtrot. Houtrot komt het meest voor op de plek waar de schuttingpalen in de grond staan, en op de bovenkant van de paal. Met zinken paalhoedjes kunt u de bovenkant van de palen beschermen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Maak de wasdroger helemaal schoon

Een schone wasdroger houdt de droogtijd optimaal en vermindert brandgevaar. Het is belangrijk dat de droger schoon en stofvrij is. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. U kunt jaarlijks het hele apparaat stofvrij laten maken door een witgoed-servicebedrijf.

Controleer de buitenmuren op scheuren

Als het metselwerk verslechtert, het voegwerk verzandt of de beplating rot, loopt u kans op lekkages. Door regelmatig de gevel langs te lopen weet u of er bijvoorbeeld geschilderd moet worden, of dat het voegwerk aan vervanging toe is.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel

Maak de afvoeren in (onder andere) de badkamer schoon

Vuil kan de afvoer van water belemmeren. Verwijder bij wastafels het sifon [link naar stappenplan sifon schoonmaken] onder de wastafel, demonteer deze en maak ze schoon. Bij een douche is dit vaak lastiger, maar bij een draingoot kunt u het rooster verwijderen. Soms kunt u de douchebakomranding ook makkelijk verwijderen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel riolering

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie