Oktober

Hieronder geven wij zestien klussen voor de maand oktober die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Controleer de (aansluitingen op) radiatoren op lucht

Waar lucht zit, zit geen water. Lucht in de radiatoren geeft dus geen warmte af. Uw ruimte wordt minder snel warm en er is meer energie nodig om de ruimte op temperatuur te krijgen. Controleer daarom of de radiatoren moeten worden ontlucht.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Maak de dakafvoeren schoon en controleer de regenpijp op lekkage

Schone dakafvoeren voorkomen verstopping. U vindt afvoeren in dakgoten maar ook op platte daken en balkons. Bladvangers en bolroosters zijn handige hulpmiddelen om verstoppingen te voorkomen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakgoot

Test de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit zodra er lekstroom naar de aarde loopt, bijvoorbeeld bij kortsluiting. Door de testknop in te drukken controleert u de werking van de aardlekschakelaar. U moet daarna waarschijnlijk wel alle klokken opnieuw instellen. 

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Afzuigkap schoonmaken/filter vervangen

Met een schone afzuigkap vermindert u brandgevaar en verbetert u de afzuigcapaciteit.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie
Lees alles over ventilatie

Losse binnenkranen controleren

Als er te veel speling ontstaat, is er kans op lekkage. Bewegende kranen brengen ook vaak schade toe aan de wastafel of het keukenaanrechtblad. Los zittende kranen kunnen aan de onderzijde vaak weer eenvoudig worden vastgedraaid.

Controleer de elektrische vloerverwarming op goede werking

In de zomerperiode heeft de vloerverwarming waarschijnlijk niet aangestaan. Controleer daarom de werking, voordat de verwarming weer in bedrijf moet. Zet de vloerverwarming aan en voel of de vloer warm wordt. Maak de vloer nat om te controleren of de hele vloerverwarming werkt. Op plekken waar het lang nat blijft, is geen vloerverwarming aanwezig of werkt deze niet. Mogelijk is er dan sprake van kortsluiting.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Controleer de rookmelders

Controleer met de testknop of de rookmelder nog werkt en vergeet niet tijdig de batterij te vervangen. De meeste rookmelders geven een waarschuwings(piep)signaal als de batterij leeg raakt, maar u kunt beter jaarlijks, tijdens het controleren van de melder, de batterij vervangen.

Bij nieuwbouwwoningen zijn verschillende rookmelders in huis vaak doorgekoppeld. Door de testknop langer in te houden, gaan alle rookmelders even af. Zo weet u ook meteen of de doorkoppeling goed werkt.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel meterkast

Laat de schoorsteen vegen

Een schone schoorsteen werkt beter en voorkomt schoorsteenbrand. Ook als u niet of weinig stookt, kunnen bijvoorbeeld vogelnesten voor verstoppingen zorgen. Besteed het schoonmaken van de schoorsteen uit aan een erkende schoorsteenveger. Sommige verzekeringen betalen bij schade niet uit als de schoorsteen niet goed is onderhouden. U moet dan rekeningen van de schoorsteenveger kunnen overleggen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel schoorsteen

Maak de dakgoot schoon

Vuil koekt aan en versnelt het verouderingsproces van de goot. Bovendien kunnen afvoeren verstopt raken, waardoor bij een hevige regenbui de goot overloopt. Woont u in een bosrijke omgeving, houd de goten dan goed in de gaten als de bladeren van de boom beginnen te vallen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel dakgoot

Controleer de boiler en boilerruimte op lekkages

Bij controle ontdekt u in een vroeg stadium lekkage. Bekijk ook de koppelingen van de leidingen in de buurt van de boiler. Ook deze kunnen lekken. U herkent lekkende koperen koppelingen aan groene uitslag.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Snoei de struiken rond het huis

Hout of struikgewas moet minstens 10 cm van de woning verwijderd blijven. Zo blijft  luchtstroming langs de gevel mogelijk en kan de gevel bijvoorbeeld na een regenbui toch opdrogen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel tuin en terras

Stel de klokthermostaat van uw cv in

In de zomermaanden heeft uw cv een andere instelling dan in de winter. U kunt de klokthermostaat in de zomer het beste op een vaste lage stand zetten, zo rond de 15 graden Celsius. Zo voorkomt u dat de kachel opeens aangaat als het een keer koud is. 

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Verwijder het vuil op de platdakbedekking

Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en plekken waar het dak een beetje doorhangt, en kan zo voor verstoppingen zorgen. Ook kan het vuil vastkoeken aan de dakbedekking, en kunnen wortels van plantenbegroeiing schade aanrichten.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel plat dak