September

Hieronder geven wij elf klussen voor de maand september die u het beste kunt uitvoeren in deze maand zodat uw woning goed onderhouden is en blijft.

Controleer het dak op loszittende of ontbrekende dakpannen

Soms is lekkage in huis niet direct zichtbaar, maar loopt het water onder de dakpannen naar beneden. Dit kan zorgen voor houtaantasting (houtrot) aan het dakbeschot en de panlatten. Leg scheve pannen recht en controleer overige pannen meteen op breuken.

Ga naar het Gebrekenhuis onderdeel schuin dak

Maak het rieten dak mosvrij

Door het riet schoon te houden voorkomt u vroegtijdige slijtage. Verwijder mos en behandel het dak eventueel preventief tegen mosaangroei. Op plekken waar vogels hebben zitten wroeten, ontstaan vaak gaten in het riet. Deze gaten moet u dichtstoppen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel schuin dak

Controleer de binnenkranen op te veel speling

Bij te veel speling op kranen kan lekkage ontstaan. Daarbij brengen bewegende kranen vaak schade toe aan de wastafel of het aanrecht. U kunt loszittende kranen aan de onderzijde vaak eenvoudig weer vastdraaien. 

Geef de cv-ketel een onderhoudsbeurt

Goed onderhoud verlengt de levensduur en verzekert een goede werking van uw ketel. Daarnaast verbruikt een slecht onderhouden ketel meer energie en neemt het risico op koolstofmonoxide toe. Laat daarom jaarlijks (of tweejaarlijks, afhankelijk van de ketel) een onderhoudsbeurt aan uw toestel uitvoeren door een erkende cv-monteur. Als u een onderhoudscontract afsluit weet u zeker dat uw ketel op het juiste moment wordt nagekeken.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming
Cv-onderhoudscontract Feenstra

Geef de gashaard een onderhoudsbeurt

Goed onderhoud verlengt de levensduur en verzekert een goede werking van uw gashaard. Daarnaast verbruikt een slecht onderhouden haard meer gas en neemt het risico op koolstofmonoxide toe. Laat daarom jaarlijks een onderhoudsbeurt aan uw gashaard uitvoeren door een cv-monteur.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Controleer de druk van de warmtepomp

Door controle ziet u of de warmtepomp goed functioneert of misschien defect is of een lek heeft. U kunt dit vaak niet zelf repareren, maar moet dan een cv-monteur inschakelen met ervaring in warmtepompen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel verwarming

Vul de cv-ketel bij

Als de drukmeter op de cv-ketel minder dan 1 bar aangeeft, kunnen storingen optreden. U kunt zelf het systeem bijvullen. Moet u vaker bijvullen, dan is er meestal sprake van een grotere lekkage.

Zie gebrekenhuis en ga naar onderdeel verwarming

Maak de filters van de WTW-box (warmteterugwin-box)-schoon

Alle lucht die de woning in- en uitgaat, loopt door de filters van de WTW-box. Voor uw eigen gezondheid is het belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. U kunt dit doen met een stofzuiger.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel ventilatie

Controleer de houten gevel op houtrot

De eerste signalen van houtrot zijn scheuren, kale plekken of barsten in het schilderwerk. Als houten delen niet goed bevestigd zijn, kan er water achter het hout lopen. Door temperatuurverschillen gaan sommige houten delen bol staan.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen en het onderdeel gevelbekleding

Maak de kozijnen schoon met een sopje

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel kozijnen

Maak de kruipruimte-ventilatieroosters in de gevel schoon

Een goed geventileerde kruipruimte voorkomt stankoverlast in huis. Bij een houten vloer is ventilatie ook belangrijk om aantasting van het hout te voorkomen. Reinig voor goede ventilatie van de spouwmuur ook de open stootvoegen.

Ga naar het gebrekenhuis onderdeel gevel