Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackOnze actiepunten

Een sterke positie voor huiseigenaren bij koop en verkoop

Bij het kopen of verkopen van een woning moeten huiseigenaren sterk staan. Wij maken ons hard voor meer transparantie en betere bescherming tegenover professionele partijen in het proces.

stel zit bij voordeur en verhuisdozen

Ons standpunt

Huiseigenaren staan regelmatig voor belangrijke beslissingen rond de woning. Of het nu gaat om de aankoop of verkoop van een huis of om een grote verbouwing - je wilt zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Maar het speelveld is complex, met veel verschillende partijen en belangen.

Vereniging Eigen Huis vindt dat huiseigenaren een stevige positie verdienen. Te vaak zien we dat het koop- en verkoopproces ondoorzichtig is, informatie laat beschikbaar komt en consumenten onnodig tegenover elkaar worden gezet. Ook bij verbouwingen merken we dat huiseigenaren soms in een lastige positie komen door het tekort aan vakmensen.

  • Een transparanter makelaarsproces

    We willen meer transparantie in het koop- en verkoopproces. Makelaars moeten duidelijker communiceren over biedingen, zodat kopers een eerlijke kans krijgen en niet tegen elkaar worden uitgespeeld.

  • Tijdige informatie bij woningaankoop

    Belangrijke informatie over taxatie, financiering en bouwkundige staat moet eerder in het koopproces beschikbaar zijn. Dit geeft kopers meer zekerheid bij hun beslissing.

  • Een betere positie bij verbouwingen

    Huiseigenaren moeten sterker staan bij verbouwingen. We bieden betrouwbare informatie over vakmensen en verbouwprocessen, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken en goed beslagen ten ijs komen.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Voor én achter de schermen maken we ons hard voor heldere regels en een transparant verkoopproces. Onze meest recente acties zijn:

2023

augustus 2023

Start ontwikkeling NTA biedlogboek

Er blijven veel verschillen bestaan tussen de aanbieders van het biedlogboek. De minister wil dat er voor het biedlogboek één marktbrede norm komt. Met de NEN-werkgroep (met naast ons o.a. makelaarsorganisaties en uitgevers van programmatuur) starten we daarom met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) over minimale eisen van een digitaal biedlogboek. Eind dit jaar verwachten we de publicatie van de NTA.

2022

december 2022

Biedlogboek verplicht bij NVM, VBO en Vastgoedpro

Per 1 januari 2023 is het gebruik van het biedlogboek bij verkoop verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij NVM, VBO en Vastgoedpro. Er zijn meerdere biedlogboeken in omloop.

augustus 2022

Oprichting Klachtenloket Vastgoedprofessionals

Onderdeel van het verbeterplan is het inrichten van een meldpunt door de makelaarsorganisaties waar consumenten terecht kunnen. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van het Klachtenloket Vastgoedprofessionals waar je nu je klacht kunt neerleggen.

Lees meer over het Klachtenloket Vastgoedprofessionals

juni 2022

Invoering digitaal biedlogboek

Per 1 juli 2022 hebben de brancheorganisaties een digitaal biedlogboek ingevoerd. De verkoper en kandidaat-kopers die een bod hebben gedaan krijgen hiermee inzicht in het biedingsproces. Makelaars stellen het biedlogboek op aanvraag beschikbaar aan kandidaat-kopers ná het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden. Een biedlogboek is niet verplicht.

Lees het nieuwsbericht

februari 2022

Ondertekening verbeterplan transparant koopproces

(voormalig) Minister de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ondertekent samen met NVM, VBO, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ . Dit convenant moet de regels bij het kopen van een huis voor makelaars, verkopers en kopers verduidelijken en informatie voor kopers en verkopers inzichtelijker maken.

Lees het nieuwsbericht

2021

juni 2021

Brief aan minister Ollongren

Naar aanleiding van de resultaten van het meldpunt oneerlijke biedingspraktijken schrijven wij een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Ollongren. Hiermee willen wij de minister op de hoogte stellen van de uitkomsten van het meldpunt en doen we een voorstel voor vervolgstappen om de transparantie in het koopproces te verbeteren. Zo raden we Ollongren met klem aan om met de brancheorganisaties afspraken te maken, waardoor controle beter mogelijk is.

juni 2021

Resultaten meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken

Door een schrijnend gebrek aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. Zo blijkt uit onze analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Er kwamen veel meldingen binnen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij het zoeken, aankopen of verkopen van een woning. De meeste meldingen komen uit de grote steden: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Amersfoort.

Bekijk alle resultaten

juni 2021

misstanden.jpg

We hebben de meest voorkomende meldingen die zijn binnengekomen bij het meldpunt op een rij gezet.

maart 2021

Meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken

De afgelopen anderhalf jaar ontvingen wij steeds meer klachten van leden die zich oneerlijk behandeld voelden bij de koop of verkoop van een woning. Om de problematiek in kaart te brengen, openden we het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Consumenten konden hier vertrouwelijk en desgewenst anoniem hun verhaal doen. In totaal zijn er ruim 1100 meldingen binnengekomen.

Lees meer over het meldpunt
man en vrouw bekijken tijdschriften aan keukentafel

Het biedlogboek

Een biedlogboek geeft inzicht in alle biedingen die op een huis zijn gedaan, waardoor het verkoopproces transparanter wordt. Je krijgt inzicht in het aantal biedingen dat is gedaan, de hoogte van de verschillende biedingen en de eventuele ontbindende voorwaarden die andere bieders bij hun bod hebben betrokken. Denk aan een voorbehoud van financiering of een voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Het biedlogboek: wat kun je ermee?

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube