Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackPers

VEH: Woonlasten stijgen minder hard dan de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld 17 procent hoger dan vorig jaar, maar de aanslag onroerendezaakbelasting (Ozb) stijgt met gemiddeld 5,1 procent veel minder hard. Veel gemeenten compenseren de fors gestegen woningwaarde dan ook met een verlaging van het belastingtarief. Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de woonlasten in alle 342 gemeenten.

De aanslag gemeentelijke woonlasten, de optelsom van Ozb, afvalstoffenheffing (+3 procent) en rioolheffing (+2,9 procent), valt gemiddeld 3,7 procent hoger uit dan vorig jaar. Afgezet tegen de hoge inflatie van 10 procent (CBS 2022) is de gemiddelde stijging bescheiden. Toch gaan de woonlasten in 14 gemeenten met meer dan 100 euro omhoog.

Enorme Ozb verschillen

Elk jaar zijn de verschillen in woonlasten tussen gemeenten groot. In 50 gemeenten stijgt de Ozb dit jaar meer dan 10 procent. Huiseigenaren in Alblasserdam betalen ruim 32 procent meer Ozb dan vorig jaar, een verhoging van 97 euro (*). Andere gemeenten waar deze belasting procentueel fors stijgt zijn Oegstgeest (161 euro, + 31 procent), Ouder-Amstel (86 euro, +24 procent), Bodegraven-Reeuwijk (104 euro, +24 procent) en Amsterdam (42 euro, +23 procent).

In 37 gemeenten daalt de Ozb, het meest in het Friese Achtkarspelen met 11 procent. Maar omdat de afvalstoffen- en rioolheffingen omhoog gaan, daalt de totale gemeentelijke aanslag slechts met 2 procent, wat gemiddeld 17 euro op de gemeentelijke aanslag scheelt.

Woonlasten Den Haag gemiddeld 130 euro omhoog

De aanslag gemeentelijke woonlasten gaat dit jaar in 24 gemeenten met 10 procent of meer omhoog. In Den Haag is de stijging voor huiseigenaren met 19 procent het hoogst, wat gemiddeld 130 euro hogere lasten oplevert. Ook in Altena (NB) stijgt de rekening met gemiddeld 129 euro hard (+17 procent). Sommige gemeenten hanteren kortingen om de lastenverhogingen eenmalig te compenseren. Dat leidt er vaak wel toe dat de lasten het jaar daarna alsnog fors stijgen.

In 44 gemeenten dalen de woonlasten

Dit jaar dalen de woonlasten in 44 gemeenten. Het meest in Doetinchem, waar de aanslag van de gemeente dit jaar gemiddeld 80 euro lager uitvalt (-9 procent). In Leeuwarden is de gemeentelijke aanslag 61 euro lager dan vorig jaar (-8 procent).

Afvalstoffen- en rioolheffing

De afvalstoffenheffing gaat dit jaar met gemiddeld 3 procent omhoog en de rioolheffing met 2,9 procent. Alle huishoudens (huiseigenaren en huurders) betalen deze lasten. Ook hier komen tussen gemeenten grote verschillen voor.

Afvalstoffenheffing

Het ophalen van huisafval kost in de gemeente Leudal dit jaar maar liefst 73 euro meer (+34 procent). Ook in Harderwijk gaan deze lasten met 47 euro fors omhoog (+30 procent). Daarentegen betalen huishoudens in Zeewolde 74 euro minder (-21 procent), en ook Leeuwarden verlaagt de deze lasten met bijna 18 procent, wat 62 euro scheelt.

Grote uitschieters rioolheffing

In Drimmelen, Wageningen en Beesel stijgt de rioolheffing met gemiddeld 30 procent (een lastenstijging van 40 tot 50 euro), terwijl die heffing in Ouder-Amstel met 41 procent fors daalt (wat 108 euro scheelt). Ook in Culemborg gaat de rioolheffing met 25 procent flink omlaag, wat resulteert in 61 euro lagere lasten.

(*) De gemeente Alblasserdam geeft dit jaar alle inwoners een eenmalige korting van 75 euro op de aanslag.

Over het woonlastenonderzoek

Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten; in december een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in februari een onderzoek onder alle 342 gemeenten. De onderzoeken worden uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de Ozb-tarieven die door de gemeenten zijn verstrekt. De gemiddelde WOZ-woningwaarden zijn afkomstig van het CBS. De stijgingen ten opzichte van de gemiddelde WOZ-waarden van vorig jaar zijn afkomstig van toezichthouder De Waarderingskamer.

In welke gemeenten stijgen en dalen de woonlasten het hardst? (PDF)

Bekijk de resultaten van het woonlastenonderzoek onder 342 Nederlandse gemeenten

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Persberichten

Bekijk alle persberichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube